Jaké typy štětců budete na manikúru potřebovat?

Tenký, tlustý, dlouhý, krátký, hustý nebo chundelatý. Je jich tolik, že vyznat se v nich není vůbec jednoduché. Řeč je o štětcích, které při manikúře a nail artu budete potřebovat. Stejně jako jsme do detailu rozebrali leštící pigmenty, třpytky i pomocné tekutiny, teď si posvítíme právě na nejrůznější druhy štětců a štětečků. 

Možná si říkáte, že samotné gel laky štěteček na nanášení uvnitř mají, tak na co jsou potřeba ještě další štětce. Máte pravdu, pokud si vystačíte jen s jednou základní barvičkou a nebudete vytvářet francouzskou manikúru, ombré nebo manikúru se zvířecími vzory, tak žádný ze štětců nutně potřebovat nebudete. Může se ale stát, že začnete narážet na limity právě toho jednoho štětce. Proto vám ukážeme, jak vám ostatní štětečky mohou ulehčit práci i v případě, že budete nanášet jen tu jednu barvičku na celá nehtová lůžka. Věřte, že když objevíte sílu jejich štětin, už bez nich nebudete chtít dále fungovat. 

 

Štětce na oprašování nehtů

Na našem e-shopu najdete dva typy těchto štětců. Jeden je hrubší s kratšími štětinami a druhý jemnější s delšími štětinami. Oba slouží na oprašování prachu nebo přebytečných třpytek či pigmentu, ale s každým z nich budete pracovat v jiné situaci. Níže vám jejich použití a rozdíly vysvětlím detailněji.  

1_oprasovaniPo tom, co si opilujete vaše přírodní nehty nebo je jemným blokovým pilníkem vyhladíte po odstranění gel laku, je dobré z nehtů odstranit i prach, který při pilování vznikl. Pokud byste tak neudělali, další vrstvy, které případně budete na nehet nanášet, nemusí správně chytnout. Buď by se prach do nich namíchal a vytvořil by škaredé cucky nebo by na nehtu vytvořil film a gel lak by pak nemusel držet. Jelikož chcete mít nehet co nejčistší, použijte hrubší štětec, abyste odstranili prach až do posledního snítka. 

Při práci s leštícími pigmenty bude situace podobná. Sice budete nanášet sypký pigment, ale na nehet jej aplikátorem pořádně zaleštíte. Pigment se tak promění v lesklou vrstvu. Může se ale stát, že jej na lůžko nasypete více, než bude potřeba, a právě v takovém případě vytasíte zmíněný štětec s hrubšími a kratšími štětinami. Opět totiž chcete odstranit pigment až do posledního snítka. Myslete ale na to, že s ním musíte zacházet velmi opatrně, nechcete si přece setřít i již zaleštěný pigment, že? Samozřejmě, že můžete použít i jemnější štětec, ale párkrát se nám už stalo, že přebytečný pigment nechtěl dolů snadno a my jsme jej tak museli odstraňovat na několikrát. 

Pokud budete pracovat se třpytkami, nastává odlišná situace. Vy totiž budete chtít, aby na vašem nehtovém lůžku zůstaly třpytky, které se chytly do výpotku gel laku, a ne abyste je setřely úplně všechny. V tomto případě na přebytečnou vrstvu použijete jemnější štětec s delšími štětinami.   


Zdobící štětce

Ať už si budete na nehtech vytvářet nějakou divočinu nebo jen decentní a jednodušší nail art či budete chtít gel lak dotáhnout až ke kůžičce, bez zdobících štětců se neobejdete. I v tomto případě na e-shopu najdete rovnou několik typů – širší stínovací i velmi tenké a precizní na detailní zdobení (například s délkou štětin 9 mm nebo 15 mm).

Jak už z názvu vyplývá, štětec na stínování budete potřebovat v případě, že budete chtít vytvořit ombré efekt nebo babyboomer manikúru. Jednoduše s ním na nehtu smícháte dva nebo více odstínů barevných gel laků. Pokud byste barvičky zkoušeli promíchat nějakým jiným štětcem, byť se může zdát, že je velmi podobný, nikdy stejného efektu nedosáhnete. Pokud například vezmete plochý a velmi hustý štětec, který je tak celistvý, že přes něj nic neprojde, bude to jako byste gel lak roztírali třeba kreditkou. Tento, který je určený přímo na stínování, není tak hustý a střídají se v něm krátká a dlouhá vlákna, kterými barvy hezky projdou a propojí se. 

Štětec poslouží ale i v případě, že si budete chtít namíchat svou vlastní barvu z několika gel laků. Nejen, že jimi barvičky promícháte, ale můžete jej použít i na následné nanesení gel laku na samotné nehtové lůžko. 

2_stinovani

Tenké vlnky, rovné linie, klikyháky nebo jemné tečky či složitější nail arty. Na to vše vám poslouží precizní štětce s co nejtenčími štětinami. Váháte, jestli zvolit 9mm nebo 15mm variatnu? Záleží, co přesně chcete na nehty malovat. V případě, že hledáte štětec na rovné linie, zvolte delší variantu se kterou snadněji a plynuleji uděláte hezkou čáru. Pokud ale chcete vytvářet abstraktnější vzory, případně nějaké drobnější malůvky, pořiďte si ten s kratšími štětinami, které nejsou až tak pružné a ohebné. 

3_detailer

3_detailer2 

est_evka4Eva z Estelli radí:

Zdobící štětec nemusíte nutně používat jen na kreativní nail art, existuje pro něj i další využití. Všichni usilujeme o to, ať naneseme gel lak co nejblíže kůžičce, aby byl odrůst viditelný co nejpozději. Přitom ale musíme myslet na to, aby se s ní nedostal do kontaktu. Ano, je to velmi složitá disciplína, která odlišuje skvělou manikúru od té dokonalé. No a právě k dotažení gel laku můžete použít zdobící štětec, který vám ulehčí práci a zároveň vaši manikúru posune o level výše. Stačí jej namočit do gel laku a ten nanést až těsně ke kůžičce, přesně do těch míst, kam byste se se širším štětcem nedostali. Více se o této velmi detailní technice dozvíte ve článku o úpravě nehtové kůžičky 

 

Pokud si svou výbavu teprve pořizujete, nebo ji chcete od základů obnovit, objednejte si cenově zvýhodněnou sadu 15 štětců. V ní najdete rovnou několik typů délek a hustot oprašovacích i zdobících štětců, a kromě toho i zdobící sondu. Ale není štětec jako štětec. Součástí sady jsou i dva vějířkovité štětce, které se sice ani zdaleka nepodobají zmíněným oprašovacím, ale světe div se, na odstranění přebytečných třpytek jsou mástři. S celou sadou zkrátka vykouzlíte vše, co vás napadne. Nekonečná dávka kreativity zajištěna! Níže jsou zobrazené všechny štětce, které v sadě najdete i příklady jejich použití.
4_sada

5_vejirek

6_oval

7_zkos

8_dlouhe

 9_sonda