Kam vyhazovat lahvičky od gel laků na nehty?

Svět se dělí na dva typy žen - na ty, které lahvičku od gel laku bezmyšlenkovitě hodí do koše a na ty, které všechny staré gel laky a laky na nehty křečkují v nějakém šuplíčku a čekají roky, než se je odhodlají někam vytřídit. Do které patříte vy? My se bez mučení přiznáváme, že všechny v Estelli spadáme do té křečkující skupiny. 

 

vyhazovani laku na nehty vtip

 

Když se nedávno Maya rozhodla zbavit opravdu starých gel laků, poslala nám video, jak je dramaticky hromadně vysypává z krabice do koše a nás hned napadlo, že to asi nebude to nejekologičtější řešení problému. Zastavili jsme ji a řekli si, že na téma třídění obalů od kosmetických přípravků na nehty se podíváme blíž a uděláme v tom jednou provždy jasno. 

est_evka4Eva radí:

Dostali jste se na tento článek omylem, protože jste sice chtěli zjistit, jak se zbavit gel laku - ale mysleli jste “jak se zbavit gel laku ZE SVÝCH NEHTŮ”? Tak s tím vám taky pomůžeme! Přejděte na článek, kde odstraňování gel laku dopodrobna popisujeme. Takhle odstraněný gel lak patří mimochodem do směsného odpadu. 

Kam s prázdnými obaly od gel laku nebo laku na nehty?

Lahvička od laku i od gel laku na nehty je vždy vyrobená ze skla. U laku na nehty je to samozřejmě mnohem zjevnější než u gel laku.  Lahvička na gel lak musí být natřená silnou vrstvou neprůsvitné barvy, aby se k jejímu obsahu nedostaly žádné UV paprsky ze sluníčka. Takže z logiky věci patří tento prázdný obal do skleněného tříděného odpadu. Klidně ho vyhoďte i s víčkem, protože to se na třídící lince ještě separuje. Můžete ale třídění usnadnit a víčko vyhodit zvlášť do plastů. 

Co s nespotřebovanými gel laky?

Nám se většinou dokonale podaří spotřebovat vždy jen topy a báze - u barevných gel laků se málokdy dostaneme až na dno. 

est_majka3Maya říká: 

V Estelli se snažíme, abychom právě topy a báze nabízeli ve výhodném velkém balení. U barevných gel laků ale chceme, abyste měli reálnou možnost je spotřebovat - proto jsme pro ně zvolili praktičtější menší lahvičky. 

Když se vám ale nějaký odstín okouká či znelíbí a nechcete s ním zabírat místo nějakým novějším kouskům, je třeba ho i s obsahem vyhodit už do směsného odpadu. 

Jde lahvička od laku nebo gel laku zbavit svého obsahu? 

prazdny lak na nehtyPokud vás tahle otázka napadla taky, tak vás chválíme. Samozřejmě - gel lak i lak můžete nechat vytéct a obsah vyhodit do směsného odpadu. Vytečený gel lak můžete ještě nechat vytvrdit v lampě, ať vám v koši nedělá zbytečný nepořádek. Pokud chcete být extrémně důslední, můžete lahvičku vypláchnout acetonem, ale to už je péče level 9000 a když lahvičku necháte nevymytou, nikomu tím neukřivdíte. Třídírna si s ní poradí. 

Kam vyhodit lahvičku se zaschlým lakem na nehty nebo ztvrdlým gel lakem?

Tady už není jiná cesta než ji vyhodit do směsného odpadu. 

A jak recyklovat obaly od jiné kosmetiky? 

Celé téma jsme konzultovali s odborníky na třídění odpadu ze samosebou.cz a dostali jsme od nich skvělý link na článek, kde popisují recyklaci asi všech obalů od kosmetiky, které vás dokážou napadnout. Zajímá vás, kam se starou rtěnkou, řasenkou nebo očními stíny se zabudovaným zrcátkem? Přejděte na článek Kam s obaly od kosmetiky a líčení?


Teď už budete vždycky vědět, jak obal od gel laku nebo samotný gel lak co nejlépe zrecyklovat. My ale ještě pořád přemýšlíme, jestli by se takový okoukaný odstín dal využít jinak, než jen tak vyhodit do koše. Jestli vás něco napadá, napište nám na info@estelli.cz!