Co způsobuje žloutnutí nehtů, na co si dát pozor a jak se toho zbavit?

“Hmmm, má žluté nehty… To bude asi kuřák.” Už vás někdy tahle myšlenka napadla? Nebo jste se podívali na své vlastní nehty a zděsili se, že jsou žluté? Nevíte, proč by se to mělo dít? Příčin je spousta, žloutnout můžou vaše přirozené nehty, ale i ty gelové. Na internetu je ale článků na toto téma málo a důvody v nich vypsané jsou hodně vágní. Jdeme to napravit! A na pomoc jsme si pozvali i odborníka. Takže: proč žloutnou nehty?

Příčiny žloutnutí nehtů bychom mohli rozdělit na mechanické a zdravotní. Mechanické bývají nejčastější, takže není na místě hned propadat hrůze, že trpíte nějakou děsivou nevyléčitelnou chorobou. Jsou způsobeny jinými vnějšími vlivy, a právě kvůli nim se vám často obarví i gelové nehty a gel lak. Pojďme si je projít.

Příčiny mechanického zažloutnutí nehtů

  • Kouření klasických cigaret

Nejčastější příčinou bylo opravdu kouření cigaret, hlavně těch bez filtru. Žlutohnědé zabarvení totiž způsobují chemikálie v cigaretách. Ale nebojte se, nezůstane vám to navždycky. Pokud přestanete s kouřením, nehty odrostou a kůže na prstech se obnoví. Možná s námi ale tato příčina žloutnutí nehtů nebude dlouho - kuřáků klasických cigaret stále ubývá. 

  • Laky na nehty s červeným pigmentem

Nosíte laky na nehty? Odstíny s červeným podtónem (takže i všechny růžové, oranžové, fialové nebo hnědé odstíny) velmi snadno nehet zabarví. Jde o relativně neškodné zabarvení, laky jinak nehtu nijak neškodí. Nevypadá to ale moc pěkně, proto můžete zabarvení zkusit snížit tím, že nebudete vynechávat nanášení bezbarvé podkladové báze. I tak se ale pigment do nehtu dostane, jen mu to ztížíte. Bohužel, rady z internetu na odbarvení nefungují - ani jedlá soda, citron, peroxid, a ani zubní pasta vám nehet zpátky neodbarví

Zabarvení nehtů dlouhodobým lakováním

  • Práce s chemikáliemi bez rukavic

Můžete si pod tím představit leccos - nejčastěji se to ale stává při barvení vlasů nebo umývání koupelen. Proto s těmito problémy nejčastěji bojují kadeřnice a uklízečky, kterým se třeba protrhne rukavice a neštěstí je na světě. Noste rukavice a ničeho se nemusíte bát. 

Nehty zabarvené od práce bez rukavic

  • Kari, kurkuma a další

Milujete indickou kuchyni? Až si budete připravovat domácí kari pastu nebo si labužnicky namáčet česnekový naan do kuřecí tikka masaly, dávejte pozor, kam strkáte nehty. Kurkuma, hlavní složka všech kari směsí, je výborným barvivem. Když jsme u přírodních barviv, pozor si dejte třeba i na hennu. Zabarvit nehty dokážou ale i mnohem nenápadnější věci - prohrabávání čerstvě nabarvených vlasů nebo oblečení, které ještě pouští barvu (i když nejčastěji se vám nehty zabarví spíš do modra od nových džín). Nejvíc nás ale překvapily termální lázně, kde si minerály obsažené ve vodě s manikúrou taky nepěkně pohrály. 

Umělé nehty po návštěvě termálního bazénu

  • UV záření, alias sluníčko

Tohle se týká hlavně gelových nehtů a gel laku a pozorovat to můžete spíš jen v létě, kdy je sluníčko aktivní a jsme víc venku. Zvlášť, pokud máte na nehtech bílou francii, může se stát, že vám začne žloutnout. U jiných odstínů, třeba u neonek nebo růžových gel laků, může docházet ke změnám barvy. Aby se to nestávalo, zkontrolujte si, že je závěrečný lesk odolný proti UV záření. Zajímá vás o UV záření víc? Přečtěte si článek, kde popisujeme, jak se UV záření měří, testuje a jaké má vlivy na naši pleť

Jak se zbavit zažloutnutí nehtů, pokud jsou zabarvené mechanicky?

Gel nebo gel lak se dá snadno obrousit a nanést nový, ale u vašich přírodních nehtů se zabarvení nikdy zbrousit nesnažte. Díky stavbě nehtu, který je tvořen z mnoha tenkých vrstev, se zabarvení může dostat opravdu hluboko, takže pokud byste tak dlouho brousili nehet, mohli byste se dostat až do jeho spodních vrstev. Buď byste měli nehet opravdu probroušený, citlivý a tenký nebo byste mohli riskovat i poškození nehtové ploténky. To určitě nechcete, protože to je nejenom bolestivé a velmi citlivé zranění, ale můžete poškodit i budoucí růst nehtu. Takže nezbývá, než se z chyby poučit a nechat zabarvení odrůst

 

Zdravotní příčiny žloutnutí nehtů 

To jsou další, ale mnohem méně časté důvody zažloutnutí nehtů. Abychom vám přinesli co nejpřesnější informace, požádali jsme o pomoc specialistku v oboru. Na naše dotazy, jaké konkrétní důvody mohou ke žloutnutí vést, nám odpověděla lékařka MUDr. Alena Stumpfová, specialistka na dermatologii z kožního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Jaké jsou nejčastější zdravotní příčiny žloutnutí nehtů?

psoriáza, tedy lupénka na nehtech“Nejčastějšími příčinami žlutých nehtů jsou bezesporu plísňová onemocnění. Také psoriáza (lupénka) - specifické kožní onemocnění, které se může manifestovat i postižením nehtů - může způsobovat charakteristická žlutavá zabarvení nehtové ploténky. Většinou se jedná o ložiskové změny, tzn. postižena je pouze část nehtu, zasažen může být navíc jen jeden nehet nebo nesymetricky více nehtů. Kromě rozsahu si všímáme také lokality postižení. Jsou změny patrné na nehtech rukou nebo nohou? Mnohé nám dokáže napovědět. 

Bíložluté zbarvení můžeme pozorovat i při odlučování nehtové ploténky od nehtového lůžka, příčiny jsou různorodé.

Závažnější stav je spojen se žloutenkou, která vzniká v důsledku poškození jater. Zde ale postižení nehtů nebývá izolované, patrné je také žluté oční bělmo a žlutá kůže. Žluté nehty v tomto případě nemusí být jediným příznakem, kterého si na první pohled všimneme.”

Může zažloutnutí nehtů být způsobeno i nějakým druhem léčby nebo medikací?

“Může. Žlutá sice není nejčastější barva související s poškozením nehtů léky, ale vzácně vzniká při léčbě lithiem nebo hydrochinonem. V paměti mám dokonce pacientku s oranžovožlutým zbarvením nehtů při nadužívání karoteinoidů

Také odloučení nehtové ploténky od nehtového lůžka, tzv. onycholýza, se projevuje bíložlutým zbarvením. Vzniká například při léčbě některými antihypertenzivy (léky na snížení vysokého tlaku), antibiotiky (např. tetracykliny), cytostatiky (používaná k léčbě nádorových onemocnění), antimalariky nebo po traumatu. 

Stejné skupiny léků také mohou zapříčinit i aktivaci psoriázy, která se může projevit právě postižením nehtů a okolních struktur.”

Kdy je na čase usoudit, že žloutnutí nehtů by měl začít řešit dermatolog? Musí být např. doprovázeno nějakými jinými příznaky?

“Kdykoliv, kdy si nevím rady a chci to řešit. Nejlépe co nejdříve poté, co si všimnu, že žluté zbarvení nemizí ani cca po 1 měsíci a nevím, proč vzniklo. Pokud se objeví bolest, otok a zarudnutí nehtových valů, sekrece hnisu, jsou přítomny jiné projevy na ploténce (dolíčky, takzvané třísky vzniklé krevním výronem do nehtového lůžka, proužky na nehtech jakéhokoliv zbarvení), je postiženo vícero nehtů, dochází k odlučování nebo destrukci nehtové ploténky, mám bolesti kloubů rukou nebo nohou, je postižena okolní kůže. 

Velký pozor je zapotřebí dávat při vzniku hnědých barvených změn na nehtové ploténce, to pak může značit výskyt nového pigmentového znaménka a musíme ho odlišit od zhoubného nádoru - maligního melanomu.

Občas se stává, že pacienti mají potíže - vadí jim např. ztluštění ploténky, drolení pod nehtem, zbarvení nehtů, ale k vyšetření si nehty pečlivě ostříhají, vyčistí a obrousí, protože se stydí. Jenže my jsme tu od toho, abychom onemocnění správně diagnostikovali a léčili, my za to nikoho nesoudíme a všechno to vidět chceme. K vyšetření je tedy třeba nehty ponechat v takovém stavu, v jakém jsou, ať je to všechno co nejlépe patrné.

Může být zažloutnutí nehtů předzvěstí (nebo vedlejším projevem) nějaké jiné choroby, než jsou už zmíněná jaterní onemocnění, jako je žloutenka?

yellow nail syndrom“Vzácně může být zažloutnutí součástí tzv. yellow nail syndromu (syndromu žlutých nehtů), u kterého je současně přítomen lymfedém (tuhý otok vzniklý ztížením odtoku lymfy) a chronické plicní onemocnění, velmi vzácně i s onemocněním štítné žlázy. Běžně se ale tento syndrom nevyskytuje.

Žluté nehty mohou být také asociované s cukrovkou, žlutobílé proužky na nehtech zase s chronickým onemocněním ledvin.”

Paní doktorce Aleně Stumpfové moc děkujeme, že si na zodpovězení otázek pro náš článek udělala čas. Pokud vás ještě více zajímají nemoci a patologie nehtů, doporučujeme její článek v časopise Dermatologie pro praxi (soubor ve formátu PDF)

Pokud řešíte žloutnutí nehtů a nenašli jste svou možnou příčinu v první části článku mezi mechanickými vlivy, pak dejte na radu paní doktorky - pokud ani po měsíci žloutnutí neustupuje, nesnažte se ho obrousit nebo ostříhat, ale kontaktujte kožního lékaře.

Mohlo by vás zajímat: