5 možných důvodů, proč se vám lámou nehty

Zlomený nehet nutně neznamená konec světa, ale dokáže pořádně naštvat a zprudit den. Můžete se pídit po tom, jak takový nehet zachránit, nejlepším řešením problému je ale zlomení předcházet. A to můžeme jen tehdy, pokud víme, co k lámavosti nehtů přispívá. Najdete mezi těmito pěti možnými důvody, proč se vám lámou nehty, ten svůj? 

 

V článku Jak opravit zlomený nehet s pomocí gel laku jsme popsali postup, jak zachránit manikúru, když se vám nehet nalomí nebo celý volný okraj nehtu rovnou odštípne. 

Jenže tahle „náplast” není řešením hlubšího problému, a tím je zvýšená lámavost nehtů.

Pokud jste to právě vy, kdo smutní, že se jim nehet zlomí sotva trochu povyroste mimo nehtové lůžko, snad vám právě následující řádky objasní, kde může být zakopaný plyšový pes (ano, plyšový, původní přísloví je na náš vkus zbytečně morbidní).  

První důvod: Časté a dlouhodobé vystavení vodě

Voda jako důvod lámání nehtů


Už jste někdy zaslechli, že nehty jsou jako houba? Při pobytu ve vodě do sebe skutečně vtahují vlhkost, čímž se mírně zvyšuje jejich objem a po vyschnutí se zase „scvrkávají”. 

Právě proto se před nehtovou modeláží nebo aplikací gel laku nedoporučuje dopřávat rukám a nehtům jinak příjemnou lázeň. Čerstvá manikúra se vám po vyschnutí nehtu začne během pár dnů odchlipovat a vlhkost pod gelem nebo jiným materiálem může podpořit tvorbu nehtové plísně. 

Krátkodobé riziko navíc je, že mokré nehty jsou ohebnější a náchylnější k naštípnutí nebo zlomení. 

Z dlouhodobého hlediska, při častém a opakovaném máčení, začnou být nehty vysušené (opravdu, čtete správně, opakované vystavení vodě nehty ve výsledku vysušuje), a to bude právě ten důvod, proč se nehty začnou častěji lámat a naštipovat nebo dokonce šupinkovat či loupat. Obzvlášť ničivé je, pokud ještě i s vodou vystavujete nehty a ruce nějaké chemikálii - intenzivním mýdlům, čistícím pastám a dalším prostředkům.

 

Řešení

Tady pomůže především ochrana. 158 nevolejte, vystačíte si s ochrannými

 gumovými rukavicemi. Nasaďte si je při každém ručním ponoru. A pokud se vodě ani tak nevyhnete, tak budete muset mazat! Mazejte si pořídit mastnější krém na ruce, který pravidelně několikrát denně vmasírujte do nehtů a kůže rukou. 

 

Druhý důvod: Nedáváte svým nehtům dostatek hydratace

5_sucheSuché nehty mohou na první pohled vypadat zcela zdravě. Že jim zoufale schází hydratace odhalí nejdříve vysušená a hrubá nehtová kůžička.
V extrémních případech suchosti mohou nehty vypadat jako na obrázku. 

A plynule tady navazujeme na předchozí problém, protože k péči o nehty a ruce jednoznačně patří i dostatečné krémování - a že dokáže divy! Nehet není živá tkáň, která by do sebe jako kůže vtáhla vitamíny a zázračně se sama regenerovala, ale hydratace mu svědčí a vyživující látky a vitamíny v krému budou svědčit okolní pokožce rukou a nehtové kůžičce. 

Řešení 

Používejte krémy na ruce tak často, jak jen to bude možné, bez ohledu na to, jestli děláte kancelářskou práci nebo hrubou manuální. Namazat ruce nestačí jen ráno nebo jednou týdně po relaxační koupeli, ale klidně pravidelně po každém mytí rukou. O to spíš, pokud po mytí používáte i dezinfekci rukou, která zpravidla obsahuje alkohol, který jak známo vysušuje. 

est_evka4

Eva doporučuje:

Po tom, co si sundáte starý gel lak a uděláte si novou manikúru, nezapomeňte nehty s nehtovou kůžičkou zvláčnit a promasírovat voňavými nehtovými olejíčky. Aceton, který se používá při odstraňování gel laku, okolní kůži i nehtovou ploténku vysušuje, takže si nehty extra péči po zkrášlení zaslouží. 

Ale pozor, nehty nemazejte nikdy před prováděním manikúry. Materiál na mastných nehtech nemusí správně držet.

 

Třetí důvod: Nešetrná aplikace a odstraňování umělých nehtů 

Ach, kolikrát už jsme slyšeli větu stylu: „Já už nemůžu mít umělé nehty, protože mi úplně zničily a oslabily mé přírodní.” Jenže ono to tak jednoduché není. 

Důvod, proč nehty mohou být po aplikaci gelů, gel laků nebo akrylu oslabené - a proto více lámavé - leží především ve špatné, nešetrné aplikaci materiálu a jeho odstranění. Když si nedáváte pozor, nepoužíváte správné postupy a nástroje, můžete si povrch přírodního nehtu poškodit a skutečně nehty oslabit, což může být později důvodem odštípnutí či nalomení celého nehtu. 

Řešení

Nejdůležitější je nikdy se nesnažit gel lak sundat násilím. Žádné strhávání, odlupování nebo okusování vás vůbec nesmí napadnout, i kdyby se vám někde kousek materiálu nadzvedl a zdálo se vám, že to jde skoro samo. Sotva pak můžete vinit gel lak, že vám poškodil nehty, když si je sami silou a neodborně strhnete.

Pokud vše budete dělat jak se má, o nehty se budete starat a ruce hydratovat, gely či gel laky vám naopak pomohou přírodní nehet zpevnit a chránit proti zlomení. 

V případě, že si necháváte nehty upravovat v nehtovém salonu, jděte do kvalitního, certifikovaného, s dobrou pověstí, kde manikérka ví, co dělá a používá kvalitní nástroje i materiál.

Jestli jste hrdými majiteli domácí sady na gel lakovou manikúru a nehty si upravujete svépomoci, pak se ujistěte, že dodržujete správný postup aplikace gel laku do posledního puntíku a především dbáte na bezpečné odstranění gel laku

Doporučujeme také slevit z dlouhých krásek do špičky a raději dát šanci kratším nehtům kulatého, hranatého nebo squoval tvaru.

est_majka3


Maya radí:

Strhávání a násilné odškrabávání gel laku začíná nejčastěji u odchlipů. Nejlepší tedy je nadzvedání gel laku zamezit. Jak? Pozor si dejte na těchto 10 věcí, kvůli kterým gel lak špatně drží

 

4_ozdibovani3_duvod

Čtvrtý důvod: Nedáváte si na nehty pozor, ani jim nedáte pokoj

Člověk si to nerad přiznává, ale zlámaným nehtům může jistou měrou přispívat sám svými zlozvyky a hlavně neopatrností. 

Když chcete, aby vám vydržel dokonalý make-up nebo účes, použijete fixovací sprej i lak a vyhnete se maximu vlivů, které by mohly tu krásu rozmazat nebo rozcuchat. A s pěstěnými nehty by to nemělo být jinak. Nepoužívejte své nehty jako nástroj, nebušte nimi do klávesnice, displeje ani stolu. Nic s jejich pomocí nevytahujte, neškrábejte ani neotvírejte. Zkrátka si na ně dávejte pozor, protože zlomení a poškození nehtu z těchto mechanických důvodů, patří mezi vůbec nejčastější. 

Vlastní nenechavost nadělá neplechu v případě, že objevíte někde na okraji malou prasklinku, drážku nebo zoubek. Nerovnost pak nezřídka ostatními nehty pokoušíte tak dlouho, dokud není neštěstí dokonáno. 

A opět zmíníme i násilné oškrabávání a loupání laku, gel laku nebo dokonce gelu. To je absolutní no-go, kterým si můžete narušit povrch nehtů, oslabit je a při odrůstání se vám mohou častěji lámat.

Řešení

Dávat si na nehty větší pozor je proces dlouhodobý a vědomý. Chvíli potrvá, než se naučíte místo nehtů používat víc bříška nebo klouby prstů a do tašky či kabelky si pravidelně přibalíte pilník první pomoci. Pokud se vám ale povede držet své nehty dál od potenciálního nebezpečí, budete mít za pár týdnů drápky jako kočka.

 est_evka4Evin tip:

Víte, že i samotným pilování nehtů si můžete zadělávat na ty zlobivé zoubky a drážky u volného okraje nehtu? Naštěstí už jsme pro vás připravili pěkný a jednoduchý návod, jak správně pilovat přírodní nehty.

 

 

Pátý důvod: Za zlámanými nehty stojí nalomené zdraví

Je hned několik onemocnění, které stav nehtů (často i kůže nebo vlasů) ovlivňují. Je tedy možné, že pokud trpíte na některé ze zmíněných onemocnění, vysoká lámavost nehtů s tímto souvisí. Pokud žádnou diagnostiku nemáte, tak hlavně klid. Náš seznam neslouží k tomu, abyste si udělali samodiagnózu. Pokud byste měli opravdu vážné podezření, že s vámi po zdravotní stránce není vše v pořádku, konzultuje symptomy se svým lékařem. 

2_podlomene zdravi



Lámavost nehtů může být způsobena například:

  • Podvýživou - nenechte se mýlit, pestrá, vyvážená strava, vitamíny a minerály (zejména pak vitamíny skupiny B, C, E, zinek a železo) mají pozitivní vliv na stav vaší pokožky, nehtů a vlasů, takže je dobré snažit se, ať máte všeho dostatek. Jen velmi zřídka se totiž stane, že byste jich měli takový nedostatek, aby právě to byl primární důvod lámání nehtů.
  • Raynaudova nemoc má jako jeden z vedlejších projevů za následek i lámavost nehtů.
  • Sníženou funkcí štítné žlázy. Ta způsobuje, že nehty bývají hodně lámavé a vysušené, stejně tak to platí pro vlasy.
  • Chudokrevností (anémie).
  • Podstoupením náročné léčby jako je chemoterapie.

 


 

Řešení 

Ano, budeme znít jak stará bába, které se to snadno kecá v dnešním šíleném uspěchaném světě, ale… Nic nezkazíte pestrou stravou a zajištěním příjmu dostatku vody, vitamínů a minerálů. Neváhejte se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem, pokud toužíte po nějakých výživových doplňcích, ale celková dobrá fyzická a psychická kondice by měla mít vždy přednost před pilulkou. Zdravé tělo, zdravé nehty.

 

Zaujalo vás toto téma? Rádi se o něm s vámi blíž pobavíme na našem Instagramu, tak nás tam neváhejte sledovat!