Jak vybrat ten správný tvar pro své nehty?

Víte, co je při manikúře to nejdůležitější? Správně tvarované nehty! Pokud tuto disciplínu ovládnete a najdete tvar, který k vašim prstům pasuje úplně nejvíce, budete koukat, jak to může ovlivnit celý ráz vaší manikúry. Nejen, že si opticky prodloužíte prsty, ale tvarováním nehtů vyjádříte i to, jestli ve vás dřímá spíše rebelka nebo naopak hodná holka, která má zálibu v minimalismu

Rozhodování o tom, jaký tvar nehtů při péči o vaše nehty a ruce zvolit, je možná ještě složitější než volba správného odstínu gel laku. Na výběr je totiž celá řada klasických, ale i nových tvarů nehtů, které vznikly na základě trendů celebrit a influencerů. Kdybychom je ale zobecnili, existuje hlavních 8 tvarů nehtů. Jedná se o hranaté, squoval (hranaté se zaoblenými okraji), kulaté, oválné, mandlové, coffin nebo také balerina (s useknutou špičkou), špičaté a stiletto (velmi dlouhé a špičaté). Pokud nevíte, co si pod názvy představit, pojďme si všechny tvary rozebrat hezky dopodrobna. 

Strihani nehtu

Nehtové tvary vám představíme od těch nejhranatějších, přes kulatější až po ty nejšpičatější. Ať už si vyberete jakýkoliv z nich, mějte vždy po ruce ostrý pilník, který vám nepoškodí a neroztřepí nehty. Po úpravě tvaru nehtu myslete i na nehtovou kůžičku

Hranaté nehty

Hranatý tvar nehtů je ideální pro ty, kteří mají úzká nehtová lůžka a štíhlé prsty (přesně ty, které bychom chtěli úplně všichni). Pokud ale bohužel takto obdařeni nejste, raději se tomuto tvaru vyhněte. Na širokých lůžkách a krátkých prstech totiž nebude vypadat příliš stylově. 

Spousta z nás má tento tvar nehtů nejradši rovnou z několika důvodů. Je velmi jednoduchý na pilování, vypadá skvěle v různých délkách a je velmi praktický při každodenních aktivitách. Jinými slovy, pokud to nepřeženete s délkou, takto tvarované nehty vám nebudou nijak překážet. To se o všech typech rozhodně říct nedá, ale nepředbíhejme. 

Pokud budete zkoušet francouzskou manikúru, hranaté nehty jsou pro ni jako dělané.  

Squoval

První cizí název. Nepropadejte panice, je to jasné jako facka! Když zkombinujete slova square (čtverec nebo čtvercový) a oval (oválný) vznikne pojem squoval, který přesně tento tvar vystihuje. Jedná se tedy o kombinaci hranatých a kulatých nehtů. Konkrétně je to hranatý tvar se zaoblenými rohy kvůli větší praktičnosti. Občas se totiž u hranatých nehtů může stát to, že se vám růžek odlomí nebo bude o něco zachytávat. Tato jeho nevýhoda v případě squoval tvaru odpadá.

Squoval je vhodný pro stejný typ nehtů a prstů jako hranatý tvar. Nejlépe tedy vynikne na dlouhých prstech a úzkých nehtových lůžkách. Jelikož se jedná o jeden z konzervativnějších tvarů, zkuste jej oživit třpytkami, glitry, kamínky nebo samolepkami na nehty.

Kulaté nehty

Nyní už název sám napovídá, jak takto tvarovaná nehtová lůžka budou vypadat. Kulaté nehty jsou velmi přirozené a řadí se mezi nejklasičtější a nejpraktičtější styly. Nehty jednoduše co nejvíce zkraťte a vypilujte do půlkruhů. Snadnější už to být nemůže.  

Tento tvar bude nejvíce sedět na kratší prsty a menší nehtová lůžka. Oceníte jej i v případě, že budete chtít své nehty opticky zúžit. 

Pamatujete si na článek, kdy jsme se věnovali pánské manikúře? Ano, přesně tam míříme. U mužů jsou totiž kulaté nehty vůbec ty nejoblíbenější. 

Oválné nehty

Pokud nevíte, jaký tvar zvolit, vydejte se vstříc oválným nehtům, ty jsou v kurzu pořád! Jsou velmi podobné těm kulatým, ale v tomto případě už nemusíte tak lpět na co nejkratší délce. Pro ještě detailnější porovnání – oválné nehty mají narozdíl od těch kulatých o něco prudší oblouček. Díky tomu vypadají elegantněji a ještě více opticky prodlužují a zeštíhlují prsty. Hodí se tak pro úplně všechny typy nehtových lůžek. I když nebudete mít nehty příliš dlouhé, nevadí, stačí totiž jen pár milimetrů přesahujících přes špičku prstu. 

Tento tvar se skvěle hodí na ombré nebo babyboomer!

Narozdíl od mandlí, kterým se budeme věnovat hned vzápětí, oválné nehty mají rovnější špičku. Díky tomu tyto dva tvary od sebe jednoduše odlišíte. 

Nehty ve tvaru mandle

Mandlové nehty byly populární už v 90. letech, ale jsou moderní a trendy i dnes. Dokonce se jedná o ten vůbec nejoblíbenější tvar nehtů! Hodí se totiž úplně na všechny typy nehtových lůžek a vypadají velmi lichotivě, jelikož opticky zužují prsty. 

Pokud chcete nehty mandlového tvaru, počítejte s tím, že je musíte mít o něco delší než u předchozích stylů. Jemně nehet opilujte po stranách a nenápadně jej až do konce zužujte. Na samém konci pak vytvořte jemnou špičku. Abyste měli tvar stejný na všech nehtech, už to chce trochu zručnosti. Nic si z toho nedělejte, pokud se vám mandle nepodaří hned napoprvé. 

Tvary nehtů coffin a ballerina 

Že jste dosud o těchto pojmech neměli ani tucha? To je možné, ale vsadíme se, že až si popíšeme vo co go, určitě si řeknete, že už jste takové nehty několikrát viděli. 

Stejně jako všechny ostatní delší a postupně se zužující tvary, i coffiny a balleriny opticky prospívají kratším nehtům a širším nehtovým lůžkům.

Sice se jedná o dva tvary, ale jsou si tak podobné, že jsme je zařadili pod jednu kategorii. Anglické slovo coffin znamená rakev a přesně její siluetu nehty připomínají. Ballerina je pak baletní střevíček, jehož siluetu i v tomto případě nehtové lůžko připomíná.  

Nehty takto tvarované jsou poměrně dlouhé, postupně se zužují a na konci mají hranaté zarovnání. Rozdíl mezi nimi je jen v tom, od jakého bodu je budete zužovat. V případě coffinu je pilujte už od samotného konce nehtového lůžka, pokud ale budete chtít ballerinky, začněte až v polovině nehtu. Jinými slovy, ballerinky jsou déle baculatější.  

Myslete ale na to, že oba tvary jsou vhodnější spíše pro umělé nehty, které jsou díky gelu nebo akrylu odolnější. Každopádně pokud máte své přírodní nehty super pevné, postačí jen gel lak, v opačném případě ale existuje riziko zlomení. Když to ale vychytáte a tyto tvary vám bez problémů vydrží, dostanete odměnu v podobě krásně dlouhých nehtů, na které se vlezou i složitější a kreativnější nail arty. Na nehtovém lůžku budete mít dostatek prostoru například pro mramorový nail art, zábavnou galaxy manikúru nebo i bláznivé anime malůvky

Špičaté nehty

V tomto případě nebudeme tvar složitě popisovat. Název mluví za vše. 

Někdo špičaté nehty miluje a vyjadřuje jimi svého vnitřního rebela, pro někoho dalšího ale už můžou být moc. Obecně se ale jedná o stále oblíbenější tvar nehtů. Samy o sobě jsou velmi extravagantní, a pokud chcete upoutat něčí pozornost, už víte, kterým tvarem se vydat. To, že opticky zeštíhlují nehtové lůžko už popisovat nemusíme. 

Na špičatý tvar už potřebujete delší nehty, na příliš krátkých totiž špička nebude vypadat dobře. Vyzkoušeno za vás! Myslete ale na to, že pokud jste obdařeni dlouhými prsty, které jsou většinou benefitem, s délkou nehtů to už nepřehánějte. Dlouhá dvojkombinace totiž nemusí vypadat přirozeně. Každopádně pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ne vždy totiž chceme přirozené nehty, že?

Stiletto

To nejkreativnější a nejzajímavější na konec. Stiletto nehty jsou vhodné zejména na ukázky nail artů. Kromě toho, že mají špičku, stejně jako předchozí typ, jsou charakteristické svou extrémní délkou. Ta může dosahovat od 1,5 až do 5 centimetrů. Není to tedy nic pro konzervativnější duše.  

Každopádně existují ženy, které je berou jako módní doplněk a nedají na ně dopustit. Stiletto nehty jsou ale velmi pracné a pravděpodobně jen gel lak už stačit nebude. Pokud byste se jimi chtěli chlubit i vy, doporučujeme navštívit velmi zkušenou nail artistku, která bude vědět, jestli použít gel nebo akryl a sama vám tuto manikúru vymodeluje. Bez pochyby se pak vyřádí i na samotném nail artu.