Nedrží vám gel lak? Pozor si dejte na těchto 10 věcí!

Zdobení nehtů gel laky je trendy, zábavné i skvělé jako relaxační aktivita. Co je to ale za relax, když se už pár dní po aplikaci gel laku musíte zlobit, že vám nová manikúra nedrží, gel lak se nadzvedává nebo se na několika místech odchlípnul? 

Zjistěte, proč se tak stalo, a prodlužte životnost gel laku o dny i týdny. Známe 10 nejčastějších důvodů, proč vám gel lak nemusí držet!

 

Nedrzi_gellakOdloupnutí pouze jedné vrstvy gel laku (např. barevné od báze) může být způsobeno stíráním výpotku mezi vrstvami, ale i absencí závěrečného lesku.  

Ušetření několika minut vás může stát celé dny

Možná vás překvapí, že vůbec nejčastější důvody, proč vám gel lak nechce na nehtech držet slibované 3 až 4 týdny, mohou být opravdové drobnosti. A tak i činnost, která při aplikaci gel laku zabere pár minut, může ukousnout z životnosti manikúry celé dny. 

Pojďme si tedy shrnout, kde může být chyba i jak se s ní vypořádat. 

Nejčastější důvody, proč vám nedrží gel lak

  1. Zanedbaná, nedostatečná nebo špatná příprava nehtového lůžka
  2. Záměna, přemíra či absence pomocných tekutin
  3. Špatná technika a chyby při nanášení gel laku
  4. Vynechání závěrečného lesklého topu

Další - méně časté - důvody, proč vám nedrží gel lak

  1. Nedostatečné vytvrzení gel laku
  2. Velké namáhání nehtů
  3. Nevhodná báze
  4. Broušení nehtů až po aplikaci gel laku
  5. Zdravotní potíže a fyzická kondice
  6. Velké vlhko či mráz

chyby_1

Zanedbaná, nedostatečná nebo špatná příprava nehtového lůžka

1_spatna_pripravaMyslete na to, že příprava přírodního nehtu před aplikací gel laku je pro jeho výdrž naprosto klíčová a nikdy byste ji neměli zanedbat. To platí o všech krocích - od pilování tvaru nehtů, přes odstranění nehtové kůžičky až po nanášení pomocných tekutin.

Obzvlášť důkladní buďte také u zmatnění nehtů jemným pilníkem. Snažte se dostat jeho plochou co nejvíce i po bocích nehtu, až k nehtové kůžičce. 

Dalším krokem předběžné přípravy nehtů, kde se často chybuje, je již zmíněné použití pomocných tekutin. K tomu si řekneme vše podstatné v druhém bodu.

Maya říká: Na rozdíl od obyčejných laků, které na nehty jen natřete, počkáte pár minut, než zaschnou a jdete, je u gel laku třeba připravit přírodní nehet na jeho aplikaci. Ano, zabere to trochu času navíc, ale zatímco u obyčejného laku můžete pozorovat rýhy a oděrky už po pár hodinách od natření, správně nanesený gel lak vám vydrží na rukou jako nový i dlouhé týdny. 

Projděte si článek Aplikace gel laku - rychle a jednoduše v 5 krocích, kde je popsáno krok za krokem, jak u přípravy nehtového lůžka postupovat.

 

Záměna, přemíra či absence pomocných tekutin

Zaměňte nehodou čistič nehtů (cleaner) za aceton, vynechejte Nail Prep nebo naneste na nehty rovnou tři vrstvy primeru (tady „čím víc, tím líp” bohužel neplatí) a máte hned zaděláno na problémy. Při manipulaci s tekutinami buďte důslední, opatrní a při jejich používání postupujte podle patřičných instrukcí.

Pro pořádek si ujasněme, k čemu které tekutiny jsou:

  • Nail Prep - nanáší se v tenké vrstvě na čistý, zmatněný nehet (pozor, nikdy na okolní kůžičku) a schne volně na vzduchu. Pomáhá nehty vydezinfikovat a vysušit.
  • Primer Bonder - přichází na řadu po Nail Prepu a také jej nanášíme v jedné tenoučké vrstvě. Tekutina by se nikdy neměla dotknout okolní kůže, patří pouze na nehet. Primer vytvoří na nehtu jemný lepkavý povlak, který pomáhá gel laku bez problémů přilnout k povrchu nehtu.
  • Čistič nehtů (cleaner) - využívá se primárně k odstranění výpotku z vytvrzeného gel laku (více o výpotku si řekneme v třetím bodu). 
  • Odstraňovač gel laku - jak název napovídá, jde o tekutinu používanou k bezpečnému odstranění staré vrstvy gel laku z přírodních nehtů.
  • Aceton - kosmetický aceton je speciální tekutina, rozpouštědlo, která se využívá k odstranění starého gel laku z nehtů.

Špatná technika a chyby při nanášení gel laku

Aplikace gel laku na nehet není v teorii náročná a ani v praxi být nemusí. Přesto se zde ale dá chybovat hned v několika případech. Ty nejčastější jsou:

Stírání výpotku mezi vrstvami - výpotek je lepkavá tekutina, která na povrchu nehtu po vytvrzení gel laku v UV/LED lampě v malé vrstvě kondenzuje. Za normálních okolností se nestírá, protože pomáhá jednotlivým vrstvám gel laku k sobě bez problémů přilnout. 

Pokud ho budete stírat v průběhu nanášení jednotlivých vrstev, zvyšujete tím pravděpodobnost odchlipů i nadzvedávání gel laku. Výpotek se stírá až úplně na závěr - po vytvrzení lesklého topu.

Nepřetřený volný okraj nehtu - neboli „nezaobalené špičky”, jsou důvodem, proč se gel lak odštípne nebo nadzvedne u volného okraje. Vyhnout se tomuto problému můžete tak, že při natírání přetřete gel lakem i volný okraj nehtu a dáte ihned vytvrdit do UV/LED lampy.

Gel lak zateklý ke kůžičce - nejen, že pěkně nevypadá, také by se gel lak ani nikdy neměl kůže dotýkat. Pokud vám k ní zateče, pak je velká šance, že se s odrůstáním nehtů začne brzy nadzvedat a odlupovat. 

Jak se tomuto co nejlépe vyhnout? Upravte tempo aplikace gel laku svým schopnostem, dělejte tenké vrstvy a nebojte se je vytvrdit hned po natření - prst po prstu. 

Pokud se vám stane, že i přes veškerou opatrnost vám gel lak přece jen zateče ke kůžičce, tak sáhněte po pomerančovém dřívku a před vytvrzením zateklou část co nejlépe očistěte.

Vynechání závěrečného lesklého topu

Připadá vám barevná vrstva gel laku hezká tak jak je a o závěrečnou lesklou vrstvu už nemáte zájem? Chyba! Finální top je totiž díky svému složení více odolný a pomáhá celou manikúru zafixovat a chránit proti poškození. Takže nezapomeňte - na závěr je vždy důležité barevnou vrstvu náležitě zaleskovat a vytvrdit. Vyzkoušejte například náš hypoalergenní top, který ochrání vaši manikúru i před UV zářením ze sluníčka - otestovali jsme ho v článku "Kompromisy nás nebaví - Představujeme špičkové hypoalergenní báze a topy!". 

Evčin tip: Pokud toužíte po matném vzhledu nehtů, můžete ho dosáhnout buď speciálním matným topem a nebo si pomoci brusným blokem či pilníkem! Stačí, když hotový a zaleskovaný nehet několikrát rovnoměrně přejedete blokem po všech stranách a nehet oprášíte.

proč mi nedrží gel lak důvodyNedostatečné vytvrzení gel laku 

5_spatne_vytvrzeni uv lampaU starších modelů obyčejných UV lamp se stává, že zářivky s používáním slábnou a nedokážou vrstvy gel laku nadále dostatečně vytvrdit. Dnes už trhu vládnou kombinované UV/LED lampy se silnějším výkonem, takže se s tímto problémem nesetkáte tak často.

Pokud nicméně máte starý model lampy na nehty nebo ji používáte už velmi dlouho, zvažte, zda není na místě výměna za novou. Při nedostatečném vytvrzení se obvykle gel lak sloupne z nehtů už do několika hodin, či málo dnů a je jedno, že jste vše ostatní udělali do puntíku dokonale.

 

Ovšem pozor! I pokud máte svoji lampu naprosto v pořádku, vyhněte se tlustým vrstvám gel laku. Vždy je lepší udělat dvě velmi tenké vrstvy, které se rychle a bez problému vytvrdí, spíš než jednu silnější. Také ponechte gel lak pod září UV/LED lampy celý čas potřebný pro řádné vytvrzení gel laku (obvykle 30 - 60 vteřin dle závislosti na typu lampy).

 

 

6_namahane_nehty

Velké namáhání nehtů

Líbí se vám, jak dokáže gel lak nehty krásně zpevnit? Je to jedna z jeho výhod, v žádném případě to ale není povolenka k tomu chovat se k nehtům nešetrně. Využívání nehtů k nejrůznějším činnostem, od otevírání lahví a plechovek až po práci na zahradě či v domácnosti bez ochranných rukavic, je vstupenkou nejen k odchlíplému gel laku, ale i zlomenému nehtu.

Manikúře nesvědčí ani přímý kontakt s nejrůznějšími chemikáliemi či saponáty, proto své ruce, nehty i manikúru náležitě chraňte a nevystavujte zbytečné zátěži.

 

Nevhodná báze

Každý má nehty jiné a zatímco jednomu mohou gel laky držet jako přibité, jiný může udělat vše správně a stejně bude mít za 14 dní po parádě. V takovém případě zvažte změnu báze na nehty. Každá má trochu jiné složení, pružnost i hustotu a proto si bude i jinak rozumět s vašimi nehty. Můžete tak prodloužit životnost své manikúry o dny i týdny. 

7_spatna_baze gel lak

Broušení nehtů až po aplikaci gel laku

Ve třetím bodu jsme zmínili, jak důležité je zaobalení špičky nehtu, pokud má výdrž manikúry být co nejvyšší. Nazdobili jste si nehty svojí oblíbenou barvou a až na samotné finále jste si všimli, že tvar některého z nehtů není úplně ideální? Pilník nechte stranou. Jakmile gel lak pilníkem narušíte, zvyšujete pravděpodobnost, že se vám začne předčasně nadzvedat a odlupovat.

Zdravotní potíže a fyzická kondice

Zdravotní stav ovlivňuje mnohé, někdy dokonce i to, zda vám na nehtech gel laky drží nebo ne. I když to není tak časté, je možné, že například hormonální výkyvy, užívání antikoncepce či antibiotik, těhotenství nebo kožní a jiné nemoci mohou být skrytým důvodem, proč vám gel lak ani za nic nechce držet. Pokud jste ale zdraví a v pořádku, s největší pravděpodobností půjde o některý z předchozích bodů.

Velké vlhko či mráz

Dalšími protivníky krásné manikúry jsou voda a mráz. Namočit si ruce do vodní lázně před aplikací gel laku není dobrý nápad. Nehty do sebe dokáží nasáknout vodu a s přilnavostí gel laku pak umí pěkně zatočit. Před a během průběhu úpravy nehtů se tedy držte od vody dál. 

Dokonce i mráz - tedy velmi velké a znatelné teplotní výkyvy, kdy ráno vyběhnete z domu a je i více než desítka stupňů pod nulou - může mít na výdrž gel laků vliv. Schovejte tedy ruce do rukavic a určitě zkontrolujte ještě jednou předchozí body.



Péče o nehty a ruce je široké téma. Podívejte se, jaké další články věnované nehtům a jejich zkrášlování jsme už napsali. Zajímá vás nějaké téma, které na našem blogu nevidíte? Řekněte nám o něm na info@estelli.cz. Rádi se mu pro vás mrkneme na zoubek.