Oblékněte svým nehtům slovanské kroje a folklorní vzory

Proč jsou folklorní a lidové motivy a ornamenty stále tolik oblíbené? Jsou jednoduché, srozumitelné a díky nic cítíme spojení s historií a našimi dávnými předky. Vyzkoušejte, jak bud lou lidové motivy v moravské paletě barev slušet vašim nehtům.

ukraine-4550155_1920_1

Folklor z módy nikdy nevyšel. Je tu s námi již mnoho desítek let. V průběhu času se sice trošku proměňuje, ale pořád jde o umění vytváření obyčejnými lidmi pro radost a zkrášlení. Žádné velké umění. Jednoduché tvary, obrazce a ornamenty v symbolice, které každý rozumí. 

Nejčastěji byly lidové a folklorní motivy využívány k ozdobě velikonočních vajíček, vánočních ozdob, krojů či svátečního oblečení. Lidé jimi zdobili svá stavení, ložní prádlo nebo jimi krášlili keramiku, sklo či porcelán. Každá lokalita nebo vesnice měla své originální motivy. U nás je folklor nejvíce zachovaný na jižní Moravě, ale v minulosti bylo lidové umění významné například na Chodsku, v jižních Čechách nebo v Podještědí.

I v dnešní době jsou folklorní vzory plné symboliky inspirací pro mnoho oblastí umění a módy. Samozřejmě, že folklor proniká i do oblasti nail artu a folklorními motivy zdobí nehtařky po celém světě. Naší kultuře budou nejbližší a nejznámější lidové motivy z naší krajiny, ale podobnou estetiku můžeme najít i na nehtech ze Skandinávie, Pobaltí, Polska, Slovenska či Ukrajiny. 

Jakou mohou mít folklorní motivy na nehtech podobu?

Lidové ornamenty v tradičních kulturách obvykle reflektovaly důležité aspekty života lidí. Nejčastěji zpodobňovaly přírodu, rodinu, víru a životní události - veselé i neveselé. Motivy a využité barvy se liší mezi kontinenty, zeměmi, regionálními lokalitami i mezi jednotlivými etniky. Pro naši oblast jsou typické "moravské odstíny" sytých základních barev.

Nejčastěji se ale v lidovém umění objevují tyto motivy:

  • florální vzory
  • zvířata
  • geometrické tvary, 
  • symboly štěstí a ochrany.

Rostliny či květiny jsou motivem nejčastějším. Lidoví umělci se v této kategorii mohli pořádně vyřádit, a proto v lidových motivem najdeme nejrůznější větvičky, listy a květy známých i neznámých rostlin. Nejčastěji se vyskytuje květ růže, obilné klasy, kopretiny a jiné luční kvítí. Květiny mohou být ve vzoru uspořádané symetricky nebo jsou například vypodobněné ve formě věnce nebo bordury.

Co se zvířat týče, umělci hojně zobrazovali ptáky, a to jak domácí (holub, kohout…), tak i divoké (vlaštovka, sova…). Objevují se i volně žijící divoká zvířat jako například jelen nebo liška. Jejich význam se interpretuje jako touha po svobodě, síla, nezávislost, věrnost.

gal26 ig-magdadembska

Geometrické vzory jsou univerzální a v malbách často vyplňují prostor mezi jednotlivými prvky nesoucími nějaké sdělení. V lidovém umění se nejvíce setkáváme s kruhy, trojúhelníky nebo s kosočtverci. 

 

Symboly ochrany se prolínají napříč celým světem. U nás jsou typické čtyřlístky nebo podkovy, v jiných částech světa se jedná například o modrobílé oko nazar (Turecko, Řecko) nebo mandaly (Indie) apod. Kořeny těchto symbolů sahají hluboko do minulosti a jsou často spojené s mýty a legendami důležitými pro danou kulturu.

Protože lidové symboly vznikaly pod rukama obyčejného prostého lidu, používalo se k jejich malování to, co bylo zrovna dostupné po ruce. A protože každý není talentovaný malíř, využívaly se jednoduché motivy a základní barvy moravské palety jako červená, žlutá, modrá, zelená a bílá. Pro potřebu nehtové manikúry samozřejmě můžete s barvami experimentovat, ale je dost dobře možné, že pokud použijete příliš divoké odstíny, ztratí folklorní motivy něco ze své autentičnosti.

 

Holly Lush Lemon CurdDeep BlueShiroShiro

 

Tradice mohou mít mnoho podob. Ta japonská se nese v barvách kolekce gel laků Geisha. Jaký je příběh jejich barev se dozvíte v článku o odstínech inspirovaných tradicí a krásou japonské kultury.

K ruce si při tvoření folklorní manikúry kromě barevných gel laků určitě vezměte zdobicí tyčinku pro vykreslování detailů. Jak na to jsme popsali v článku Zdobicí tyčinka a 5 nail artů, které s ní vykouzlí i úplný začátečník.

Proč jsou lidové motivy a folklór stále v módě?

Folklor z módy totiž nikdy nevyjde. Někdy je vidět v mainstreamu více, jindy méně, ale pořád tu je a jen čeká na svou příležitost. Důvody, proč si lidový motiv zvolit pro svou novou netradiční manikúru, jsou například tyto:

  • Kulturní diverzita - jednota v rozmanitosti a rozmanitost v jednotě. Folklor a hrdost na svůj původ a minulost je něčím, co nás spojuje, ačkoli jednotlivé prvky a provedení motivů se mohou mezi kulturami odlišovat.
  • Zájem o tradice - v dnešní uspěchané době je stále kladen větší důraz na zachování a oslavu tradičních kultur a dědictví. Designy s lidovými motivy umožňují lidem vyjádřit svůj respekt k těmto tradicím a současně vyjádřit svou individualitu.
  • Estetická přitažlivost - být originální je často velmi náročné a přitom se stačí inspirovat motivy a vzory, které fungují už po staletí.
  • Osobní výraz - originální nehty s folklorními motivy mohou být váš novodobý kroj. Je to způsob, jak ukázat, že jste pyšní na tradice a svůj původ.

 

Folklórem inspirovaná manikúra oslavuje kulturní dědictví, na které můžeme být právem hrdí. Nezáleží jestli jste z Kyjova, Strážnice nebo z Prahy. Nehty s ornamenty inspirované lidovou tvorbou jsou originální a určitě s nimi vzbudíte obdiv, ať už je vynesete do práce nebo na krojované hody.

Jako vždy budeme i u folkloru rádi, když nám dáte vědět, jak jste si s tímhle nail artem poradili a třeba nás označíte u vašich výtvorů na Instagramu, Facebooku nebo na Tik Toku.

Mohlo by vás také zajímat:

Některé z obrázků v galerii nejsou naším výtvorem a nevztahujeme na ně žádná práva. Převzali jsme je z Instagramu portálu pinterest.com. Bohužel ne u všech se nám u nich nepodařilo najít jméno původního autora. Pokud autora znáte, neváhejte nám dát vědět, rádi ho doplníme!

Zdroje: obrázků: