Aceton: Je to padouch nebo hrdina v příběhu o zdravých nehtech?

Vsadíme boty, že už jste určitě alespoň jednou v životě slyšeli o tom, že barvené vlasy vám vypadají, umělé řasy vám zničí ty přírodní a po acetonu vám slezou nehty. Konkrétně ta poslední informace nám nedá spát, a tak jsme si aceton vzali do parády. Je na tom něco pravda nebo to jsou povídačky?

 nehty

Kdybyste měli dostatek informací, nezáleželo na penězích, čase a ani na ničem jiném, asi byste si nikdy dobrovolně nevybrali produkt, který může poškodit vaše zdraví, že? Edukace je v tomto směru stále lepší a dostat se k informacím o složení a vlivu na zdraví je snadnější, než kdy dřív. Proto mnoho non-toxic lidí fanaticky studuje obaly ve snaze vyhnout se jakékoliv byť jen trochu nevhodné látce, a to nejen v kosmetice, ale i v jídle či v dalším vybavení domácnosti. Koneckonců - co je, a co není škodlivé je často diskutabilní a jak se říká „množství dělá jed”. 

Za nás je to naprosto v pořádku a chápeme, že některé látky mohou vzbuzovat obavy. Jednou z nich je například aceton, tedy organická sloučenina s odborným označením propan-2-on, dimethylketon.

Protože chceme být fér, podívali jsme se na něj detailněji, abychom vám s čistým srdcem objasnili, jak to s tím acetonem doopravdy je.

Je důvod, proč se acetonu bát?

Složka, kterou obsahují některé odlakovače na nehty, nemá příliš dobrou pověst. Přitom přírodní aceton se při metabolizování potravy vyskytuje v našem těle přirozeně. V přírodě ji lze najít jak u živočichů, tak u rostlin nebo například v sopečných plynech. Nejčastěji je v tekuté bezbarvé formě a bezpečně aceton poznáte nosem podle intenzivního zápachu, který připomíná benzín.

Ten náš vymazlený aceton Remover Very Strawberry tedy nee! Ten voní po jahůdkách! Respektive - acetonový zápach se na krátkou chvíli přihlásí bezprostředně po nanesení na nehty, ale velmi brzy vyvane a zbyde příjemné jahodové aroma. 

I tak prosíme, používejte ho zodpovědně jen když je to opravdu nutné a cíleně k němu nečuchejte. Děkujeme!

estelli_aceton

Pokud to hodně zkrátíme, tak pokud budete používat aceton bezpečně, není důvod se ho bát. Důležité je chránit před acetonem okolní kůži, kterou by aceton mohl vysušit a podráždit. V případě, že jej budete využívat pouze pro občasné odstraňování gel laku, nemusíte se bát poškozených nebo roztřepených nehtů

Důvodů, proč se nehty lámou je mnoho. Jaké to konkrétně jsou řešíme v článku 5 možných důvodů, proč se vám lámou nehty.

Spíše bychom tedy na otázku v nadpisu odpověděli, že ani padouch, ani hrdina, ale lépe formulováno - je to dobrý sluha, špatný pán. Rozhodně by se aceton neměl dostat do očí, takže pozor při práci s ním na lovení kontaktních čoček nebo mnutí oka. Jeho výpary mohou být pro některé citlivější osoby dráždivé a mohou způsobit utlumení nervového systému. Při příliš dlouhém kontaktu s kůží ji vysušuje.

Při dodržování zásad používání acetonu jsou vaše nehty i pokožka na rukou v naprostém bezpečí.

 

 

 

Jak správně používat aceton při odlakování nehtů?

Pro bezpečné a šetrné odstranění vrstvu starého gel laku doporučujeme tento postup:

  • Nejprve byste se měli rozhodnout, zda ihned po sundání současné vrstvy laku budete ihned aplikovat gel lak nový nebo zda chcete nehty chvilku nechat přírodně bez laku. 
  • V případě, že plánujete ihned nanášet nový gel lak, opilujte pilníkem s hrubostí 100/100 vrchní vrstvu gel laku až na podklad staré báze na nehtu. Na tu pak nanášejte nový gel lak.
  • Pokud na nehty novou vrstvu gel laku hned nechcete, přichází na řadu aceton. V tomto případě je nutné mít plochu nehtu zpilovanou co možná nejvíce. Na zbytky gel laku a báze pak aplikujte acetonový zábal. Délka působení zábalu záleží na tom, jak moc pozůstatků na nehtech zůstalo. Tím, že aceton neaplikujete na silnou vrstvu gel laku, nebude třeba mít prst v zábalu příliš dlouho.

Jak na něj, najdete v návodu na bezpečné odlakovávání u nás na blogu. Určitě se také bude hodit sada na odstranění gel laku.

acetonový zábal

  • Po dokončení procedury nezapomeňte namazat ruce hydratačním krémem a na nehtové kůžičky aplikovat olejíček, který je vyživí.

No a pokud s acetonem nechcete vůbec nic mít, protože je chemie fujky, fujky, pak ho vemte na milost alespoň při čištění štětečků nebo odstraňování gel laků z míst, kde rozhodně být nemá (nábytek, podlaha, vana atd.). Při odstraňování gel laku zpilujte nehet až k základní bázi, kterou na nehtu ponechte jako tenkou ochrannou vrstvu.

Jestli je za vás aceton ok nebo ne, je na vás. My budeme rádi, když nám dáte vědět, jak se vám daří v odstraňování gel laku a co se vám nejvíce osvědčilo. Doufáme, že máte v záloze nějaké vychytávky, o kterých jsme ještě neslyšeli. Najdete nás na FB, IG i na Pinterestu.