Příprava nehtu na aplikaci gel laku ve 4 jednoduchých krocích

Myslíte si, že máte přípravu přírodního nehtu na aplikaci gel laku už „celkem zmáknutou”? No, tak uvidíme! My se totiž stále dokola ujišťujeme v tom, že i někteří z těch, co gel lak používají roky, má v postupu nedostatky a dělá zbytečné chyby. Platí to i o vás? To, i jak na správnou přípravu nehtu před aplikací gel laku, zjistíte v tomto článku!

příprava-prirodniho-nehtu

Aby vám gel lak držel a vydržel…

Vůbec první článek na Estelli blogu nese název Aplikace gel laku - rychle a jednoduše v 5 krocích a my moc dobře víme, proč jsme ze všech možných témat začali právě tímto. I když už domácí gel lak ve světě nehtové kosmetiky není novinka a dostal se do povědomí širší veřejnosti, jen sotva by se dalo říct, že všichni ví, o co jde, čím se třeba liší od gelu či akrylu a nebo - jak ho správně a bezpečně aplikovat.

Ono totiž vůbec nejdůležitější (pokud chcete, aby vám gel lak správně držel) je umět si připravit přírodní nehet. Ano, velká zábava to není, ale otrava také ne, když víte, jak na to. Příprava nehtu vám nemusí zabrat víc než několik minut a výdrž gel laku prodlouží o celé dny. A jelikož opakování je matkou krásné manikúry, pojďme si říct, co taková pečlivá příprava nehtového lůžka na aplikaci gel laku obnáší.

Nebojte, bolet to nebude, přesvědčit se můžete v následujícím videu. :) 

Postup přípravy přírodního nehtu

Krok první - pilujte pilné pilování

První popadněte svůj oblíbený pilník střední hrubosti (např. 180) a upravte si tvar nehtů. Možná si vzpomenete, že v článku Jak vybrat ten správný tvar pro své nehty jsme vám napověděli, jestli vám budou nejvíce slušet nehty, kulaté, hranaté nebo špičaté.

Super je, že s pilováním se můžete poprat klidně i předem. Neváhejte si tvar nehtů upravit třeba v práci nebo ve škole, když máte zrovna čas a dlouhou chvíli.

Tip na čtení: Víte, že i pilování nehtů můžete dělat i špatně? Vyhněte se zbytečným chybám. V článku Jak správně pilovat přírodní nehty jsme vám poradili, jak se stát mistrem krásné a silné manikúry.

Krok druhý - stará kůže za odchlipy může

Nehtová kůžička je velmi nenápadný sabotér dlouhodobě krásné manikúry. Proto si zaslouží, abyste jí věnovali maximum pozornosti. Zkušenější manikérky kůžičku kompletně odstraňují, aby mohly gel lakem (nebo jiným materiálem) pokrýt maximum nehtového lůžka a trvalo to déle, než se objeví nápadné odrosty. Úplné odstranění ale může lehce vyústit ve zranění, když nejste dostatečně opatrní nebo zkušení, proto vždy raději radíme, abyste kůžičku kopýtkem, pusherem nebo pomerančovým dřívkem zastrčili směrem k nehtovému valu a nic nestříhali. 

est_majka3

 

Maya: Jste tu noví a celá ta „záležitost s nehtovou kůžičkou” vám není úplně jasná? Buďte v klidu, může se zdát, že je toho hodně, ale zatlačení kůžičky a lehké „ošudlání” nehtového lůžka, aby na něm nezůstaly zbytky odrostlé kutikuly, to je vše, co tento proces vlastně obnáší.

Já se tomu věnovala do hloubky v článku Jak skvěle upravit nehtovou kůžičku, takže na něj mrkněte, abyste měli jistotu, že vše děláte správně.

 

Pro změkčení nehtové kůžičky se používá speciální tekutina - odstraňovač nehtové kůžičky. Nebojte, děsivě jen zní, ale vše, co má na práci, je změkčit kutikulu (včetně zbytku staré nehtové kůžičky, který je často v tenké vrstvě, skoro neviditelné, nalepený na povrchu nehtového lůžka), abyste ji mohli lehce a bez námahy nadzvednout, zastrčit nebo případně snáze odstranit. 

Krok třetí - nebuďte zmateni, ale zmatněni

Ve třetím kroku opět přichází na scénu pilník, ale tentokrát je to pilník blokový! Pomůže vám zmatnit nehtové lůžko. Nemusíte se bát, že byste se takto zranili nebo si nehet poničili a oslabili. Jemný pilník pouze velmi šetrně a lehce zdrsní povrch vašeho nehtu a odstraní z něj přirozený mastný film.

Tato část přípravy nehtu se může zdát skoro až zbytečná, ale opak je pravdou. Právě nedostatečné zmatnění přírodního nehtu, obzvlášť v okolí nehtové kůžičky, bývá častou příčinou, proč se vám gel lak začne předčasně nezvedat a odchlipovat. Buďte tedy skutečně důkladní a soustřeďte se na to, abyste zmatnili nehet i na volném okraji a v okolí nehtové kůžičky. Jakmile budete hotovi, nezapomeňte nehty oprášit.

kroky_pripravy_nehtu

Krok čtvrtý - kdo nemaže, ten drží

Bez pomocných tekutin by to už snad ani nešlo. Tedy, vlastně šlo, ale to jen v případě, že patříte mezi těch pár vyvolených, kterým drží gel lak sám o sobě na nehtech tak dobře, že jim ani po týdnech nošení nejde sundat. V případě takového extrému je často dobré pomocné tekutiny vynechat. Ale my - normální smrtelníci - si k manikúře, která vydrží krásná i 3 týdny, pomáháme právě Nail Prepem a Primerem.

Obě tyto tekutiny se nanáší v tenoučké vrstvě na zmatněný nehet a zasychají samovolně na vzduchu. Nail Prep nehet odmastí a vysuší, Primer na takto připraveném nehtu vytvoří tenkou lepkavou vrstvu, která k sobě dobře váže podkladovou gel lakovou bázi

kroky_pripravy_nehtu2

Rádi bychom dodali ještě pátý krok, aby název článku líp zněl, ale jak už jsme si řekli, příprava přírodního nehtu na aplikaci gel laku opravdu není žádná věda a pátý krok? To už bychom jen ždímali řádky. :) 

 

Proto si dáme jen radu na závěr, a ta zní: Všechny kroky návodu dělejte pěkně postupně, tak jak mají jít. Myslete na to, že každý bod má svůj význam a není dobré žádnou část přípravy přírodního nehtu odbýt nebo uspěchat.

Pokud se oddáváte péči o nehty a ruce pravidelně, první dva kroky tohoto návodu vám nejspíš byly blízké. A ten zbytek? To už zmáknete levou zadní!

Mohlo by vás zajímat: