Jak správně pilovat přírodní nehty?

Budete se možná divit, ale ano, i něco tak jednoduchého, jako je pilování přírodních nehtů, se dá dělat správně a nesprávně. Na rozdíl třeba od aplikace gel laku, zde nemůžete nasekat velké množství kdovíjak fatálních chyb, ale pokud nějaké přece jen uděláte, mohou být příčinou, proč se vám nehty zbytečně lámou. My naštěstí máme pilování nehtů v malíku a prozradíme vám, jak na to! 

 

Vypilujte své pilování

Když se mluví o pilování nehtů, obvykle je řeč o úpravě jejich tvaru a jaký že je ten nejvhodnější pro vás. Tam ale téma nekončí a nikdo už vám často neřekne, jaká je správná technika pilování nehtů, že ta nesprávná může přispívat k větší lámavosti nehtů nebo jaký pilník je na přírodní nehty ten nejvhodnější. Ještě, že máte nás…

Výběr pilníku

I kdybyste byli přesvědčeni, že máte ty nejpevnější a nejkvalitnější nehty pod hvězdami, vždy sáhněte po tom nejjemnějším pilníku, který máte v zásobě. Ideální je s hrubostí 180 a jemnější (takže číslo 180 a vyšší, třeba jako je náš pilník 180/240). Cokoli hrubšího vašim nehtům leda uškodí.

Nezapomeňte, že tento pilník by měl z hygienických důvodů zůstat věrný jen vašim nehtům. Čas od času jej nezapomeňte obměnit, a pokud preferujete třeba skleněný pilník, který dlouho vydrží, tak jej pravidelně myjte a dezinfikujte (klidně jej můžete přihodit k nádobí do myčky).

Příliš hrubé pilníky obvykle - zvlášť po stranách nehtů - zanechávají jemné drážky, které se pak snadno mění v naprasknutí a než se nadějete, tak váš s láskou pěstovaný nehet je pryč. Proto pilníky s hrubostí 180 a nižší (tedy hrubší - s označením 180 a méně) nechejte na pilování gel laku při jeho odstraňování

pilovani_uhel_pilniku

Správná technika pilování

Nechali jste se někdy rozmazlit u manikérky? Možná si vzpomenete, že právě pilování nehtů věnovala dost času, a i přes zkušenou ruku tento krok nijak zbytečně neuspěchala. To stejné by mělo platit i pro vás!

Tlačit na pilník a hnát se za rychlými výsledky akorát způsobí drobné odštěpky nehtu, které mohou být základem pro zvýšenou lámavost a nesymetrický tvar. Myslete na těchto 5 bodů a nešlápnete vedle:

  1. Pilník držte pod mírným úhlem, nikdy kolmo k nehtu.
  2. Pilník není pila - pilujte vždy jen jedním směrem. Nehet přejedete pilníkem, nadzvednete, přesunete na původní startovací pozici a opět provedete tah.
  3. Své tahy směřujte ze stran nehtu k jeho volnému okraji. Začínejte v místě, kde končí nehtová kůžička a začíná volný okraj nehtu. Dejte si pozor, abyste nepilovali zbytečně do boku nehtu. Pak vytvoříte zub, který se později může změnit v bod zlomu. Špičku nehtu a její zaoblení nebo zarovnání si nechejte až na závěr.
  4. Nehty při pilování mějte natočené směrem k sobě. Nespěchejte a vždy po pár tazích pilníku můžete ruku natáhnout směrem od sebe a prohlédnout si výsledek s větším „odstupem”, ať máte jistotu, že tvar nehtů vypadá ze všech úhlů tak jak chcete.
  5. Překontrolujte výsledek svého snažení a na závěr ještě nejjemnější stranou pilníku všechny strany volného okraje nehtu jednou projeďte, ať vyhladíte jakékoliv možné hrbolky či nerovnosti.

pilovani bez nerovnosti navod

Nezapomeňte na výživu a celkovou péči o nehty a ruce

Pokud plánujete nehty dál zdobit s gel laky, určitě doporučujeme náš článek věnovaný úpravě nehtové kůžičky a přípravě nehtů na aplikaci gel laku

V případě, že si tentorkát necháte nehty pěkně přírodní, určitě jim i okolní pokožce rukou dopřejte trochu výživy a hydratace. Popadněte svůj oblíbený krém a některý z voňavých olejíčků a ruce důkladně promasírujte.



Jak vidíte sami, žádná věda to není, jen pár jednoduchých pravidel, kterými když se budete řídit, tak budete mít nehty jedna radost. 

Je nějaké téma z oblasti péče o ruce a nehty, které vás zajímá a měli bychom o něm napsat? Dejte nám vědět, třeba přes zprávu na Instagramu