Manikúra a péče o nehty a ruce

Ruce i nehty o člověku dokáží prozradit mnohé. Jejich vzhled a stav vám napoví nejen, zda o sebe člověk dbá, ale i jestli vykonává manuálně náročnou práci, vlastní hravou kočku, pracuje často na zahradě bez rukavic nebo jestli se jedná o osobu mladou či starší. 

Stisk rukou na pozdrav zase napovídá něco málo o charakteru a šperky mohou poukazovat na vkus, zázemí i rodinný stav. Ruce a nehty jsou zkrátka velkým odrazem nás samotných a měli bychom jim proto dopřávat dostatek pozornosti a péče. A co vlastně taková péče o ruce a nehty obnáší? 

BeFunky-collage size down

Péče o ruce a nehty v kostce

Pro krásné a zdravé ruce 

Způsobů, jak se můžete starat o své ruce a nehty, je hned několik. Důkladná péče zahrnuje v první řadě prevenci. Pokud mají být ruce a nehty zdravé a v pořádku, musíte je chránit před vnějšími vlivy a fyzickým zraněním či poškozením (třeba i takovým zlomením nehtu, které jde naštěstí ve většině případů zachránit s pomocí gel laku). V zimě noste teplé rukavice, v létě používejte opalovací krém. Na manuální práci nebo úklid domácnosti si vždy nasaďte ochranné rukavice a nehty nikdy nepoužívejte k otevírání plechovek nebo činnostem, kdy si je můžete zlomit či ohnout.

Pro zdravý a pěstěný vzhled rukou je stejně jako jejich ochrana esenciální i péče o pokožku. Tu si můžete zajistit formou různých vyživujících a hydratačních krémů, zábalů, lázní či peelingů.

Pro krásné a zdravé nehty

Pojem manikúra a pedikúra vám jistě není cizí. Při manikúře se staráme o nehty na rukou - čistíme je, upravujeme jejich tvar i délku a můžeme je zdobit s pomocí laků na nehty, gel laků nebo třeba UV gelů, akrylu či jiných materiálů. 

zdobení nehtů hennou

 

Kde se vzala? Manikúra není ani zdaleka výdobytkem moderní doby. O své ruce a nehty pečovali už lidé v antice, některé zdroje mluví o zdobení nehtů hennou v Indii, a to před více než 5000 lety! 

Dnešní trh nabízí už desítky možností, jak nehty ozdobit tisícem nejrůznějších designů. Mimo již zmíněných laků na nehty, gel laků, UV gelů a akrylových nehtů se v nabídce kosmetických salonů a nehtových studií můžete setkat i s metodami jako p.shine, dipping systém, šelak (též shellac), akrygel, akrylgel, polygel a s dalšími materiály využívanými při nehtové modeláži. 

Opravdu je z čeho vybírat, a to ani nemluvíme o samotném zdobení nehtů, které vás ohromí celou škálou různých razítek, samolepek, vodolepek, zalešťovacích pigmentů, glitrových prachů, kamínků, perliček, nehtové bižuterie, akrylových barev na nehty a spoustu jiného nehtového zdobení v nejrůznějších provedeních a barvách.

Takovou parádou se v antice rozhodně pochlubit nemohli… 

 

krásné nohy a pedikúra



Proč by měla být péče o ruce a nehty součástí vaší rutiny

V případě pedikúry - kdy je péče zaměřena na kůži a nehty u nohou - jde estetická stránka věci ruku v ruce se stránkou zdravotní. Tvrdá kůže na patách může být nejen nepěkná, ale i obtěžující při chůzi či výběru obuvi. U nehtů na nohou zase mohou někteří bojovat s infekcí či plísněmi, což je stav, který je třeba řešit a léčit dříve, než se vůbec postoupí ke zkrášlování nehtů. 

Péče o nehty a okolní kůži, ať už na rukou nebo nohou, tedy zastává i otázku zdraví a neměla by být zanedbána o nic více, než péče o jiné části těla.

 

Jak na to

Svěřit se do péče profesionální pedikérky či manikérky je pohodlné, ale z různých důvodů - osobních či finančních - pro vás může být vhodnější volbou domácí péče o nehty a ruce.

O nic se tím neobíráte, naopak vás může překvapit, o jak zábavnou a relaxující aktivitu může jít. U zdobení nehtů se navíc můžete i parádně kreativně vybít! 

moderní manikúra

Jaké produkty použít

O nehty a pokožku rukou se nemusíte - snad kromě mytí a občasného používání hydratačního krému - starat každý den. Úplně postačí, když se jim budete důkladně věnovat přibližně jednou za 2 - 3 týdny. 

Tehdy je čas vzít do ruky manikúrní nůžky či pilník na nehty a upravit si délku i tvar nehtů. Stejně tak je vhodná hydratace či odstranění ztvrdlé, staré nehtové kůžičky.

Pokud neplánujete nehty zdobit laky na nehty, gel laky nebo jinak, můžete své ruce rozmazlit zábalem, vyživující maskou, peelingem nebo lázní.

Zatímco jen pár let nazpět byla ještě gelová modeláž výsadou specializovaných salonů, dnes už si díky pokroku technologií a i praktickým sadám na nehty může gelovou manikúru udělat doma téměř každý. Spíše než použití UV gelů je dnes trendy aplikace gel laků, které se snadno nanáší, po vytvrzení v UV/LED lampě jsou hned pevné a na nehtech vydrží krásné déle než 14 dní. Narazit můžete na trhu i na shellacy, které se ale od gel laků většinou nijak neliší

Laky, natož pak gel laky nebo UV gely vám na namazaných či máčených nehtech nebudou správně držet. V případě, že chcete mít nehty jako z magazínu, nehty nejdříve ozdobte a až pak můžete okolní pokožce dopřát vyživující kúru či krém.

4_gellaky

Při úpravě nehtů gel laky nebo UV gely se využívá speciální UV/LED lampa, která materiál na nehtech vytvrdí v rámci vteřin. 

 

Na blogu Estelli si můžete přečíst tyto články

Přečtěte si více o tématech týkajících se péče o ruce a nehty. Stačí si vybrat to, které vás nejvíce zajímá!

Top 4 nejčtenější články

  1. Aplikace gel laku - rychle a jednoduše v 5 krocích!
  2. Nedrží vám gel lak? Pozor si dejte na těchto 10 věcí!
  3. Bezpečné odstranění gel laku v 5 jednoduchých krocích
  4. Umělé nehty přehledně: Znejte rozdíl mezi UV gely, gel laky i akrylem

Praktické návody, tipy, triky a rady

Inspirace, odstíny a zdobení

Představení, recenze a testování produktů