Work & nail - jaké nehty zvolit, abyste v práci udělali ten správný dojem?

Nehty dělají člověka, nebo aspoň v očích HR specialistů to tak mnohdy je. Jakou manikúru zvolit, abyste v práci hned první den nemuseli řešit žádnou nehtovou aféru? 

Nehty spoluvytváří naši osobnost stejně jako náš účes, zuby nebo držení těla. Bývají často na očích a mohou o nás prozradit leccos - to, že když máme nervy, tak si je koušeme; žluté nehty na nás mohou prásknout to, že si neodpustíme cigaretku, odrostlé nehty s gel lakem nebo oprýskaný lak jsou známkou toho, že jsme si nenašly čas na novou manikúru a, špinavé nehty jsou jednoznačným důkazem toho, že s osobní hygienou to u nás nebude nic moc.


nehty_do_prace_fuj

Zkrátka nehty jsou opravdu naší vizitkou, a tak bychom pečlivé péči o ruce a nehty měli věnovat dostatek času - to platí obzvlášť, pokud hledáte práci nebo pokud vaše pracovní náplň má jasně dané předpisy ohledně vzhledu.

A rovnou jsme se vás i na Instagramu zeptali, jestli máte zkušenost s obory nebo zaměstnáním, které by ozdobené nehty nějak limitovalo nebo přímo zakazovalo. Odpovědi, které se nám sešly, akorát potvrdily to, co jsme si mysleli... Takže kde si s manikúrou dávat pozor?

Krátké, čisté, bez ozdob

Víte, že existují povolání, kde je úprava nehtů dokonce zakázána zákonem? Nepřekvapivě se jedná o zdravotníky. Úpravu nehtů přímo zmiňuje vyhláška č 306/2012 Sb.

Podle tohoto nařízení jsou povolené pouze přirozené, upravené, krátké a čisté nehty. Nejde ale jen o nemocnice, stejná pravidla platí i podle vašich zkušeností v domovech pro seniory nebo v LDN zařízeních. V některých z nich ale zaměstnankyně mohly mít alespoň francouzskou manikúru a od jedné ze sledujících máme dokonce info, že by se tato striktní pravidla mohla teoreticky v blízké době uvolnit.

Bohužel sestřičky, zdravotní bratři, lékaři a lékařky - mrzí nás to!

health-2382316_640

Jaké nehty nosí letušky?

Striktní pravidla ohledně úpravy nehtů panují například také u aerolinek. Nebo alespoň donedávna tomu tak bylo…

Letecké společnosti velmi dbají na to, aby byl palubní personál vždy perfektně upravený, nalíčený a nevzbuzoval pozornost například piercingem či viditelným tetováním. Nenápadnost platila i v případě manikúry. Z důvodu bezpečnosti musely mít letušky nehty nakrátko střižené a povolené byly pouze tělové odstíny, průhledný lak, případně barva laku v odstínu sladěném s rtěnkou. Nic jiného nepřicházelo v úvahu.

nehty_letuska


V současné době se pravidla zvolna uvolňují a poměrně přelomové je i rozhodnutí aerolinek Swiss International Air Lines z 1. února 2024. To totiž povoluje nalakované nehty i u mužů, stevardů. Doposud se líčení a úprava nehtů řešila pouze u žen, ale vzhledem k tomu, že rozdíly mezi pohlavími se stále více stírají, není mužská manikúra nic překvapivého.

Nehty v jídle? Děkuji, nechci!

Stejná situace s nehty panuje i v kuchyních, cukrárnách, na place restaurací nebo v potravinářských provozech.

Ve fine-diningových restauracích jen stěží narazíte na obsluhu s deseticentimetrovými nehty, ale i přesto se zde pravidla velmi uvolňují a barevné nehty již nejsou ničím neobvyklým. 

Od obsluhujícího personálu se ale i nadále očekává, že jejich nehty nebudou natolik dlouhé, aby se dotýkaly jídla na talířích, které servírují hostům a o čistotě se snad ani nemusíme bavit, ta by měla být samozřejmostí.

 nehty_do_kuchyne

Do kuchyní restaurací většinou nevidíme, ale i přesto doufáme, že ten, kdo nám pokrm připravuje, nemá za nehty hlínu a že umělý odloupnutý nehet neskončí u nás na talíři. Tady opravdu umělé nehty nejsou moc praktické a i z hlediska bezpečnosti na pracovišti se přimlouváme za raději kvalitně provedený gel lak, který jen tak neodpadne.

Manikúra podle dress code

Uvolňování, co se týče dress code a úpravy zevnějšku, zasáhlo i korporáty. Ačkoliv se většina firem navenek prezentuje mladým kolektivem a neformální atmosférou, pravdou je, že v některých strukturách jsou zvyklosti velmi silně zakořeněné a přijít do práce s hlavou na zeleno a s nehty s metalickým pigmentem asi není to, za co by vám šéf udělil titul zaměstnance roku.

Přísnější pravidla pro úpravu nehtů platí v drtivé většině případů u pozic, které jsou při výkonu práce ve styku s klientem. Banka, pošta, pojišťovna, přepážka na úřadě, ministerstvo  - to jsou místa, kde se vyplatí držet se pravidla, že méně je více, a nehty si upravit takovým způsobem, že to nebude budit nežádoucí pozornost.

Vyzkoušejte minimalistickou manikúru, která podtrhne přirozenou krásu vašich rukou. Ostatně, přirozený vzhled je už několik let mezi hlavními kosmetickými trendy. V hlavní roli tzv. "clean girl aesthetic", jak se tomuto trendu přezdívá na scoiálních sítích, je především zdravý vzhled a make-up i gel laky v přírodních tlumených tónech. Skvěle vám poslouží i trend, který se jmenuje Lip Gloss Nails, který spojuje vzhled přírodních nehtů a zdobení gel laky

Jaká pravidla platí pro úpravu nehtů na pracovišti?

Nehty mohou být delší, klidně i umělé. Nejoblíbenějšími tvary jsou klasické mandlové nehty, nehty ve tvaru squoval nebo rovně střižené nehty - jsou praktické a vypadají pěkně při jakékoliv situaci. S jinými typy tvarů, jako je například coffin nebo stiletto, buďte raději opatrní. 

Tipy na to, jak zvolit správný tvar nehtů, najdete u nás na blogu.

 

Barvy volte tlumenější v tělových, růžových nebo zemitých odstínech. Dobrou volbou může být i gel lak v červeném odstínu, ale zde si dávejte pozor na to, aby nehty v kombinaci s celkovým outfitem nevypadaly příliš vulgárně. Spíš volte jednobarevnou manikúru, případně nehet ozdobte kvalitně provedenou francouzskou manikúrou nebo decentním proužkem. Zajímavě také vypadají minimalistické nehty s matným top coatem.

Pro decentně upravené nehty můžete vyzkoušet i techniku babyboomer s lehkým přechodem od růžové po bílou.

Jakékoliv, hlavně upravené a zdravé!

Pokud pracujete na pozici, kde do kontaktu s klienty nepřijdete, a máte štěstí na pohodové kolegy a tolerantní nadřízené, můžete nehty a jejich úpravu přizpůsobit svému stylu a klidně rozptýlit atmosféru v kanceláři rockerskými nehty nebo manikúrou s odvážnými samolepkami.

Obecně lze říci, že pokud nehty nezpůsobují při práci nepohodlí, bolest nebo pokud neohrožují nikoho ve svém okolí a pokud nemáte v práci jasně dané podmínky pro úpravu zevnějšku, pak si na nehtech můžete nosit, co chcete. V případě, že nějaké omezení existuje, můžete si vždycky užít krásnou manikúru plnou barev a v pořádné délce třeba o dovolené, prodlouženém víkendu nebo třeba jen na chvilku na nějaké společenské akci.

Nezapomeňte kromě samotných nehtů pečovat také o nehtovou kůžičku a pokožku na rukou.

Dejte nám vědět na Instagramu, jak to máte u sebe v práci vy, a jaké nehty si nejčastěji do práce děláte. Rádi se inspirujeme!

Některé z obrázků v galerii nejsou naším výtvorem a nevztahujeme na konkrétní fotografie žádná práva. Převzali jsme je primárně z portálu pinterest.com. U velké části  z nich se nám bohužel nepodařilo najít původního autora. Pokud autora znáte, neváhejte nám dát vědět, rádi ho zdrojů doplníme.