Jak na francouzskou manikúru, která nepochází z Francie

Francouzská manikúra, tedy bílá špička a světle růžový nebo přirozený zbytek nehtu, je velmi populární po celém světě. Znají ji všechny manikérky i každá žena, která ráda pečuje o své ruce i nehty. Díky jejímu jednoduchému, ale zároveň elegantnímu vzhledu je ideální doslova pro každou příležitost, od každodenního nošení, až po svatbu nebo ples. My už francii máme v malíčku, rádi vám ale prozradíme naše know-how, se kterým si ji na svých nehtech vykouzlíte i vy. 

Francouzska manikura 

Ale ještě předtím, než se pustíme do samotného postupu a dalších rad a tipů, se podíváme zpátky do historie. Kdo by to byl řekl, že francouzská manikúra nepochází z Francie, ale z USA. Že v tom máte hokej? My jsme taky měli. 

Francouzskou manikúru pravděpodobně vynalezl v 70. letech minulého století filmový maskér z Los Angeles Jeff Pink. Dostal totiž za úkol nalakovat herečkám nehty tak, aby se daly snadno kombinovat s každým kostýmem i se všemi doplňky. Univerzální bílé konečky se celebritám líbily natolik, že se staly obrovským hitem a dostaly se až na přehlídková mola v Paříži. Tam si je postupně oblíbili návrháři i modelky. Jeff Pink dal jméno svému novému vynálezu právě podle jejich nových evropských příznivců – a tedy francouzská manikúra. Od té doby se lidově řečeno francie rozšířila do všech koutů světa a denně se jí pyšní tisíce žen. Kdo by přece nechtěl mít nehty jako hollywoodská herečka nebo pařížská modelka. Dokonce i vévodkyně Kate vynesla francouzskou manikúru na své svatbě s princem Williamem. 

Jak na to?

Co se týče samotného postupu, ten zahrnuje jen pár poměrně jednoduchých kroků, při kterých je ale potřeba být pořádně precizní. Tak nažhavte pilníky, gel laky i štětečky a jde se na to!

  1. Příprava: Očistěte si nehty a upravte si kůžičku okolo nehtů. Poté si nehty spilujte do požadovaného vzhledu – pro francii je typický rovný nebo lehce zaoblený tvar. 
  2. Aplikace pomocných tekutin: Nyní přichází řada na veledůležité přípravné tekutiny. Nejdříve v tenké vrstvě naneste Nail Prep a po jeho uschnutí postupujte úplně stejně i s Primerem. Ten na nehtech vytvoří lehce lepkavou vrstvu, která gel laku pomůže perfektně přilnout. Na takto připravené nehty naneste bázi nebo náš skvělý gel lak dva v jednom Base/Top. Nyní přichází řada na první rundu v UV/LED lampě
  3. Podklad: Pokud se vám líbí přirozená barva vašeho nehtového lůžka, můžete tento krok přeskočit. Pokud byste ale rádi něco výraznějšího, zvolte světle růžový nebo béžový gel lak, který naneste na celé nehtové lůžko. 
  4. Bílá linie: Teď je nutná ta největší dávka soustředěnosti a preciznosti! A kromě toho budete potřebovat i bílý gel lak, kterým namalujete ikonickou bílou linku na konec nehtu. To se zdá jako jednoduchá věc, ale ze zkušenosti víme, že je to nadliský úkol. Začněte tou nejtenčí linkou, která se vám povede, a v případě potřeby ji zesilujte, nikdy ne naopak. Pokud chcete co nejpreciznější a hlavně stejnou linii na všech nehtech, je dobré použít tenký štěteček, se kterým narozdíl od štetečku z gel laku neuděláte jen hrubou čáru. Když se vám bílá čára nepovede hned napoprvé, není nic jednoduššího, než si namočit vatový tamponek do cleaneru a nehet i s nepovedeným bílým výtvorem setřít a začít znova. Je to jen o cviku a až si budete dělat francii třeba po desáté, věříme, že se bílá linka povede hned.
  5. Poslední vrstva: Blížíme se do finále. Nyní už máme to nejtěžší za sebou, chybí už jen jedna finální bezbarvá vrstva, na kterou můžete opět použít náš oblíbený gel lak dva v jednom Base/Top. 

 

TIPY, jak si zjednodušit práci při malování linky

Pokud se vám třesou ruce nebo zkrátka s precizním štětcem ztrácíte trpělivost, vyzkoušejte lepící proužky. Ty si nalepíte skoro na konec nehtu a tím vytvoříte linku, kterou jednoduše bílý gel lakem vymalujete. 

Pokud lepící proužek zrovna nemáte po ruce, poradíme vám ještě jeden tríček. Je to ale naše velké tajemství, takže pssst! Bílý gel lak naneste na silikonové razítko na nehty a do toho otlačte konec připraveného prstu. Pokud zrovna nemáte razítko po ruce, zkuste použít vyřazený silikonový beauty blender. No a bílá linka je na světě! Přebytečný gel lak z razítka nebo případného beauty blenderu pak nezapomeňte setřít, na opakované použití naneste vrstvu raději novou.

V článku Minimalistická francie pomocí razítka: Jak na to? najdete návod krok za krokem. Je to opravdu snadné!

Co dělat, když se bílá linka nepovede podle představ? Vezměte si hrubší štěteček nebo houbičku a jednoduše nehezkou čáru rozmažte do ztracena. Díky tomu si na nehtech vytvoříte moderní ombré efekt. Sice to není francie, ale přece nikdo nevěděl, že chcete francii, že? 

 

Klasická francouzská manikúra je pro vás až moc nudná? Vyzkoušejte její další varianty:

Barevná nebo třpytivá špička – francouzská manikúra se sice vyznačuje bílou linkou, ale není to žádné pravidlo! Vyzkoušejte linii třeba neonovou nebo použijte nějaký z našich třpytivých gel laků. Odvážlivci se můžou pustit dokonce do více barevných linek pod sebou. 

Experimentujte s tvarem – sice se pořád jedná o klasickou francii, ale zkuste namalovat linku tenčí, než normálně, nebo naopak hlubší než normálně a nebudete se stačit divit. 

Převrácená francie – jak už název napovídá, budeme přehazovat umístění bílé linie. Tentokrát ji nenakreslíme na konec nehtu, ale na jeho začátek, tedy těsně ke kůžičce. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi náročnou techniku, doporučujeme se do ní pouštět až po tom, co budete mít klasickou bílou linku na konci nehtu zmáknutou. I v tomto případě si můžete různě hrát s barvičkama, nemusíte tedy zůstat u klasické růžovo-bílé kombinace.  

Francie ve spojení s reverzním ombré - to je kombinace, která nechá chladným jen málo koho. Ten optický klam, jak do sebe přechází jednotlivé barvy je hypnotizující!

Můžete vyzkoušet i mladší sourozence klasické francie, jako je například babyboomer nebo ombré

Budeme rádi, když se nám svými výtvory pochlubíte a označíte nás na Instagramu, Facebooku nebo TikToku