Ombré je dobré: S tímto postupem ho zvládnete levou zadní!

Ombré efekt není ve světě (ani nail artu) žádnou novinkou, přesto se stále rok za rokem drží v top desítce nejžádanějších nehtových trendů. Jak je to možné a jak zvládnout dokonalé ombré jako lusknutím prstu? My víme! 

dennys-gelnails_ombre

Úžasná Denča si zkusila to nejjemnější ombré z našimi gel laky Breezy Mint, Shy Maiko a Hidden Desire.

Bez okolků, bez čekání - návod na ombré stínování! 

Nenechte se mýlit, „staré dobré” ombré v žádném případě nezaostává s variacemi co do vzhledu ani způsobu aplikace. Snad každý rok se objeví nový způsob, jak k ombréčku přistupovat nebo jak ho ozvláštnit. Jak se ostatně můžete přesvědčit i v případě působivého reverzního ombré nebo babyboomeru.

V žádném případě tedy nehrozí - bohužel nebo snad bohudík - že bychom se v tomto jednom článku zvládli věnovat všem variantám, jak lze dopřát vašim nehtům dokonalý přechod barev. Zaměřili jsme se na dvě techniky, které považujeme za rychlé, efektní i efektivní a zároveň po nich nezůstává zbytečný nepořádek. 

   

Ve videu od
Born Pretty Nails to vypadá tak jednoduše!
A… ono to vlastně žádná velká věda v teorii není, pro úspěšnou praxi je nicméně třeba vědět jak na to, na co si dát pozor a mít ty správné pomůcky. 

Ombré nail art s pomocí houbičky

Potřebujete:

Postup:

  1. Připravte své nehty na aplikaci gel laku. Zvláštní péči věnujte nehtové kůžičce
  2. Začněte tenkou vrstvou své oblíbené gel lakové báze a dejte nehty vytvrdit do UV/LED lampy.
  3. Na celý nehet naneste tenkou vrstvu prvního zvoleného barevného gel laku a dejte ji vytvrdit. Dle potřeby, pro dokonalé krytí, můžete proces zopakovat a přidat ještě druhou vrstvu barvy.
  4. Druhý vyvolený barevný gel lak naneste v tenké vrstvě na špičku nehtu (maximálně do ⅓ nehtu).
  5. Vezměte si suchou houbičku a její nejtenčí stranou, opatrně, velmi jemným ťupkáním, zapracovávejte do ztracena nevytvrzený barevný gel lak. Své ťupkání směřujte tak, aby na špičce nehtu zůstávalo nejvíce pigmentu a postupně ho směrem k vnitřku nehtového lůžka ubývalo.
  6. Pozor! na houbičku není třeba aplikovat před ťupkáním gel lak, ten dáváte jen na nehet. Houbička lehce tančí po nehtové ploténce a pracuje pouze s materiálem, který už na nehtu je. Pokud už je na vaší houbičce příliš mnoho produktu, a ten se vám na nehtu spíš rozmazává, než pěkně vytrácí do ztracena, ustřihněte ji a pokračujte s čistou hranou. 
  7. Podle toho, jak výrazného efektu chcete dosáhnout, můžete první ombré vrstvu vytvrdit a proces s barvou a houbičkou zopakovat.
  8. Pokud máte po ruce pinzetu, tak houbičku použijte jako ve videu. Zkrátka jen ustřihnete malý čtvereček z houbičky, lapíte ho do pinzety a vaše ťupkání tak nabere maximální přesnosti. 
  9. Nakonec svůj výtvor přetřete lesklým top coatem, který ombré efekt úžasně sjednotí a zafixuje. Nádhera!

Tyhle dokonale jemné přechody umí zahraniční profesionální nail artistka @kate_nokti. Veškeré uznání patří autorce. Jsme to jen my, nebo ta matná varianta vypadá naprosto božsky?

est_majka3

 messy_nails_ombre

Maya:
Houbička byla na scéně stínovaného nail artu úplně jako první. Původní metoda (která je stále velmi účinná, jen nadělá strašného nepořádku) zahrnuje nail artovou houbičku (některé průkopnice používaly i houbičku na nádobí, ta ale dělá hrozné bubliny a barevný přechod není jemný) a latexový chránič nehtové kůžičky. Zatímco u klasických laků na nehty moc nevadilo, když jste si lakem zaplácali kromě nehtu i půlku ruky, u gel laků by to znamenalo velký problém. 

Jak už jistě dobře víte, nevytvrzený gel lak se správně nesmí kůže vůbec dotýkat a neměl by ani zatéct k nehtové kůžičce. A to se zajišťuje mnohdy těžko, i s tím zmíněným latexovým chráničem nehtové kůžičky. Při ombré s gel laky je tedy lepší soustředit se na jiný postup.

S gel laky metodu jako je na obrázku prosím nezkoušejte! (zdroj obrázku)

Ombré nail art s pomocí štětečku

Potřebujete:

Postup:

První tři kroky jsou stejné, jako u návodu s houbičkou výše a zde jsme je proto vynechali.

  1. Druhý barevný gel lak naneste v tenké vrstvě na špičku nehtu (maximálně ⅓ nehtu).
  2. Suchý ombré štětec má u špičky velmi jemné štětiny, které jsou ideální na roztírání gel laku od špičky k lůžku do ztracena. Postup zapracování druhého gel laku je vlastně obdobný jako při použití houbičky.
  3. Varianta č. 1 - Pokud se vám nedaří vytvořit dostatečně jemný přechod (obvykle proto, že je zvolený gel lak hodně pigmentovaný), smíchejte si na silikonové podložce kapku zvoleného barevného gel laku s kapkou lesklého topu. Pigment se naředí a přechod na nehtu bude jemnější
  4. Varianta č. 2 - Někdy nail artistky nanesou dvě (nebo více) zvolených barev na nehet těsně vedle sebe a pak je do sebe štětečkem (zpravidla detailerem) opatrně vmíchávají. Tato varianta se zdá lehká a logická, ale je o dost víc náročná, než byste čekali. Doporučili bychom ji jen zkušenějším z vás, protože správný poměr gel laků pro jemný přechod a zároveň perfektní vytvrzení je těžké odhadnout a hrozí vám zatečení gel laku i příliš hrubý nebo naopak ošklivě upatlaný přechod barev. 
  5. U ombré efektu vypracovaného štětečkem zpravidla stačí pro dokonalé stínování jen jedna, maximálně dvě vrstvy druhého gel laku, protože narozdíl od houbičky štěteček materiál z nehtu tolik „nekrade”.
  6. Svůj výtvor přetřete lesklým top coatem, který ombré efekt úžasně sjednotí a zafixuje.

Tuto zářivou stínovanou nádheru zvládá levou zadní talentovaná zahraniční nail artistka @kasia_kumaszewska/. Všechna chvála autorce! Podle postupu vidíte, že Kasia vytvořila své ombré štětečkem, jako to zmiňujeme ve Variantě č. 2.

est_evka4
Eva:
Jak můžete vidět už ve videu, není jen jeden druh štětečku, který by byl na ombré dobrý. Pokud máte štětců víc, klidně vyzkoušejte, se kterým se vám bude pracovat nejlépe. Já doporučuji nějaký drobný, protože široké a velké vám leda tak zapatlají okolí nehtu.
 

Pokud jste kamarádi s angličtinou, opravdu vřele doporučuji video zaměřené na ombré s gel laky od nehtařské královny Suzzie z Nail Career Education. Ukazuje v něm, jak vypadá varianta aplikace číslo dvě, která je popsána výše. 

Zatímco zabarvenou houbičku odstřihnete a zlikvidujete, štětec od barvy musíte opláchnout v troše alkoholu a pak důkladně vysušit. Někdy je třeba čistit si štětec průběžně i během tvoření ombré, tak mějte veškeré pomůcky pěkně po ruce.

 


3 tipy pro dokonalost

  1. Gel laku, který zapracováváte do ztracena, aby vám vytvořil ombré efekt, použijte vždy jen malé množství, jinak bude tohle zdobení malá noční zatečená můra. Raději v průběhu zdobení pro výraznější stínování nehet vytvrďte v UV lampě a udělejte 2-3 vrstvy, než abyste svůj nehet topili v jedné velké. 
  2. Při ťupkání houbičkou nebo štětečkem buďte neuvěřitelně jemní. Váš „dotyk” musí být jako když po řase sklouzne smítko prachu. 
  3. Na symetrii a nejjemnější fade-in se v případě ombré tolik nezaměřujte. Jakmile vše nakonec vyhladí, sjednotí a zapečení top coat, malé nesrovnalosti se ztratí. 

Tak tady to máte! Manikúra zahalená barevnou mlhou může mít nespočet variant a my se jim na našem blogu budeme určitě ještě věnovat. Vy teď ale základy už znáte a můžete sami s ombréčkem experimentovat. A až na to dojde, počítáme s tím, že nás označíte Instagramu, Facebooku nebo TikToku