5 věcí, na které si dát pozor při výběru UV/LED lampy na nehty

Chcete mít dokonalou manikúru, která vydrží několik týdnů? Tak to jste tady správně! Vyzkoušejte gel laky, které vytvrdíte v UV/LED lampě a nejen, že se vyhnete nechtěnému setření laku z nehtu, ale kromě toho si zajistíte upravená nehtová lůžka po několik týdnů. Tímto svou péči o nehty a ruce povýšíte na úplně jiný level. 

Lampa na gelove nehty

Samotné aplikaci gel laku jsme se věnovali už v předchozím článku, nyní tedy přišla řada na UV/LED lampy. Nejdříve si je detailně popíšeme a následně se vrhneme na podstatná kritéria při jejich výběru. 

Jaký je rozdíl mezi UV a LED lampou?

Základní rozdíl je v tom, jaký typ světla tyto lampy produkují a jak dlouho trvá, než gel lak na nehtech vytvrdí.UV LED lampa.

UV lampy se řadí mezi nejzákladnější na našem trhu. Produkují ultrafialové světlo pomocí starší technologie zářivkových trubic a seženete takové lampy, které mají třeba jen jednu zářivku, nebo rovnou několik. Pokud vidíte název "kvadrátová UV lampa", znamená to, že tyto zářivky má dohromady čtyři.

Ty s nižším výkonem jsou určené spíše pro drobnější úpravy, jelikož v nich vytvrzování trvá déle, ale na oplátku jsou skladné a mobilní. Nejlepší pro rychlejší vytvrzování jsou lampy s 36W nebo 45W. Zářivky u tohoto typu lamp mají životnost asi 300 hodin a po vysvícení je potřeba počítat s jejich výměnou. Správný čas na výměnu opotřebovaných zářivek poznáte tak, že se doba vytvrzování gelu nebo gel laku několikanásobně prodlouží, gel lak se nevytvrdí se vůbec, krabatí se nebo pod ztvrdlým povrchem zůstane tekutý. 

Obecně lze říct, že vytvrzení gelu v nich trvá dvě až pět minut. Jejich výhodou je nižší cena než u LED lamp, je ale důležité počítat s dalšími náklady při obnovování zářivek. 

LED lampy jsou modernější, rychlejší, bezúdržbové, ale také dražší než jejich předchůdci. UV světlo, které produkují, je stejné nebo podobné jako u starších typů UV lamp. Jinak by gel lak nevytvrdily. Přestože mívají podstatně nižší výkon, díky moderní a efektivnější LED technologii vytvrdí gel mnohem rychleji než starší zářivkové UV lampy. Často stačí jen 30 vteřin a je hotovo. Jejich další velká výhoda je ta, že zářivky, které se o vytvrzování laku starají, mají životnost až 5 000 hodin – odpadá tedy starost s jejich výměnou.

Někteří prodejci tvrdí, že ke každému typu lamp existují speciální gel laky a gely, které reagují jen na jeden typ svícení. Konkrétně, že pro UV lampy jsou určeny UV gely a pro LED lampy pak LED gely. To ale není pravda - všechny tyto materiály se vytvrzují UV zářením. Lišit se může jen vlnová délka záření, kterou lampa produkuje, a proto můžou některé materiály reagovat jinak a být vhodné pro určitý druh lampy.  

UV/LED lampy mají lepší výkon a rychle vytvrdí veškerý materiál. Navíc díky technologii diod dual LED slibují až 50 000 hodin svícení. Pokud jste tedy manikérka, která lampu používá každý den, nemusíte mít o její životnost strach.

est_majka3

Doporučujeme:

Chcete si raději pořídit cenově výhodnou sadu na modeláž gel lakem, ale bojíte se, aby opravdu obsahovala vše důležité? Pak vám pomůže náš článek Nejlepší sada na gelové nehty - co musí obsahovat? 

 

Na co si dát při výběru lampy pozor?

Konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, tedy ke kritériím, na která při výběru skutečně dbát.

1187-4_uv-led-lampa-na-nehty-86-w-f6-pink-ombre1. Typ světla

Jak jsme si už výše vysvětlili, druh svícení je pro vytvrzování gel laku opravdu důležitý. S příchodem novějších technologií vám ale tato starost postupně odpadává, jelikož většina lamp, které jsou na našem trhu k dostání, jsou právě kombinované UV/LED. U nich si můžete být opravdu jisti, že s výběrem neuděláte chybu. 

Zajímá vás víc o UV záření a jeho rizicích? Připravili jsme pro vás obsáhlý článek o studiích, které riziko vzniku karcinomu kůže v posledních 50 letech zkoumaly. 

2. Výkon a vlnová délka

Téma výkonu jsme už také krátce nakousli. Zkrátka, čím vyšší výkon, tím rychleji se bude gel lak na nehtovém lůžku vytvrzovat. Zohledněte, jak často budete lampu používat a jak moc je rychlost vytvrzování pro vás důležitá. S vyšším výkonem totiž souvisí i vyšší cena. A také vyšší spotřeba elektrické energie. Vysoký výkon lampy má na svědomí i to, že vás gel na nehtech při vytvrzování pálí. Pokud jste na to citliví, volte lampu s nižším výkonem nebo materiál vytvrzujte pomocí režimu, o kterém píšeme v bodě č. 5. 

Výkonnější, tedy i dražší lampy, jsou vhodné pro manikérky, které za den udělají desítky gelových nehtů a čas pro ně hraje podstatnou roli. Pokud si ale kupujete lampu čistě jen pro vaše domácí svícení, můžete si vybrat tu s nižším výkonem a ušetřit tak pár stovek, které můžete investovat například do dalšího vybavení, jako například do zdobení nebo dalších gel laků. Pokud pracujete s materiálem označeným "LED", podívejte se, v jaké vlnové délce se má podle výrobce vytvrzovat a srovnejte to s vlnovou délkou vaší nové UV/LED lampy. Vlnová délka se počítá v nanometrech označených nm. 

3. Velikost

Samozřejmě, že i v tomto případě na velikost záleží. Zvažte tedy, jestli chcete spíše menší lampu vhodnou na cesty nebo větší, kterou budete používat v pohodlí domova, případně ve svém salonu. Existují lampy, do kterých lze pohodlně umístit obě ruce zároveň, ale tuto vlastnost při běžné práci moc nevyužijete. Pokud máte pro lampu vyhrazený chlíveček v manikérském stole, pohlídejte si jeho rozměry, abyste si nekoupili lampu, která se tam nevejde. Nezapomeňte se taky podívat, jestli jste ve stolu nezapomněli zajistit místo pro napájení lampy. 

1187_uvled-lampa-na-nehty-86w034. Odnímatelné dno

Myslete na to, že i lampu budete muset čas od času vyčistit. Aby vám to šlo co nejvíce od ruky, zvolte tu s odnímatelným dnem. Díky tomu se totiž perfektně dostanete k jednotlivým diodám i na samotné dno lampy, které je na údržbu nejchoulostivější. Občas se vám totiž může stát, že gel steče na dno lampy a tam se vytvrdí. Když budete mít lampu s odnímatelným dnem, jednoduše ji rozeberete a gel tak snadno seškrábněte. Odnímatelné dno je navíc skvělé i na pedikúru. 

5. Režim proti nepříjemnému pocitu pálení 

Nemáte rádi, když dáte ruce do lampy a intenzivně vás pálí nehty? Obvykle toto pálení trvá jen chvíli, sotva vteřinu nebo dvě a není nebezpečné, jen velmi nepříjemné. Díky speciálnímu režimu Low Heat, který se na některých lampách skrývá pod časovačem 99 vteřin, se tohoto pálení snadno zbavíte. Lampa totiž začíná zářit při nižším výkonu a postupně se její intenzita zvyšuje. Díky tomu se tak gel na vašich nehtových lůžkách vyhne šokovému vytvrzení, a tedy i nepříjemnému pálení.

Ať už budete mít na svou vysněnou lampu jakýkoliv požadavek, věříme, že naše nabídka stylových, ale hlavně spolehlivých UV/LED lamp uspokojí každou z vás.

Aktualizováno 16.10.2023