Jak udržovat UV/LED lampu na nehty čistou?

Tentokrát jsme si pro vás připravili článek čistě praktický. Objevíte v něm rady, jak udržovat svoji UV/LED lampu v top stavu po dlouhé roky a na závěr si ještě řekneme, jak je to s životností lamp na nehty a pořizováním nových. Hurá na článek!

postup-cisteni-lampy1

Základy, hygiena a prevence

Tušíme, že už je možná pozdě vám něco takového říkat, ale vůbec nejlepší způsob, jak udržovat svojí UV/LED lampu jako novou, je prevence

Pokud se o lampu budete starat pravidelně, bude také dlouhodobě v lepším stavu. Prevencí máme tedy na mysli to, že pokaždé, když lampu použijete - ať už pro účely své vlastní manikúry nebo v nehtovém studiu pro zkrášlování nehtů klientky -  je dobré ji náležitě očistit.

Vezměte jemný antibakteriální vlhčený ubrousek nebo šetrnou dezinfekci ve spreji a hadřík z mikrovláken a lampu ze všech stran, uvnitř i vně, utřete.

Tento úkol si vždy ulehčete tím, že odejmete dno lampy, ať se vám s ní dobře manipuluje a dostanete se všude. Samozřejmě ji před tím vším nezapomeňte vypojit z elektřiny

Lampu takto zbavíte bakterií, odmastíte její povrch a očistíte od prachu či jiných běžných nečistot.

Pokud lampu pravidelně - klidně i několikrát denně - po každém použití tímto způsobem ošetříte, máte jistotu, že v ní nenajdete žádné fleky, prach ani otisky, a zároveň si tak udržujete potřebnou hygienu a čistotu v nehtovém koutku. Celý proces vám přitom zabere sotva pár vteřin.

postup-cisteni-lampy2

est_evka4

Eva doporučuje:

Na našem blogu máme skvělý článek, který se zabývá bezpečností UV lamp a světla, které vyzařují. Pokud vás toto téma zajímá, neváhejte si přečíst UV lampy na nehty: Instantní rakovina? Spíš ne. Šla jsem v něm pořádně do hloubky! 

 


Jak odstranit zbytky gelu, gel laku a jiné hrubé nečistoty

Je samozřejmě možné, že na nějaké průběžné čištění jste od začátku využívání lampy moc nemysleli a až teď po měsících používání jste se rozhodli odstranit z jejích útrob tu duhu všech odstínů, které máte ve sbírce. 

Není to vůbec nic neobvyklého, že i přes veškerou opatrnost sem tam při vkládání rukou do lampy nehty zavadíte o její stěny nebo dno a zanecháte tam stopy gelu nebo gel laků

Jenže teď - i po očištění vlhkým hadříkem - ztvrdlé zbytky materiálu nechtějí opustit své neprávem nabyté bydliště. Nedá se nic dělat, tady vám běžné pomůcky nepomohou a je třeba použít tvrdší kalibr - škrabku.

est_majka3
Maya to za vás otestovala:

Nesnažte se zbytky materiálu rozpustit a odstranit acetonem. V teorii by vám sice pomohl, ale dřív, než povolí zatvrdlý gel lak, naleptá aceton povrch vaší lampy. Moje chudina lampa ví, o čem mluvím. Je to jako byste chtěli odstranit flek z oblečení tak, že do látky vystřihnete díru. Zkrátka - nesmysl. 

Říkáte si nyní “Když je aceton taková sra-... strašně intenzivní tekutina, proč si ho vůbec dávám na nehty?”, tak na tuhle otázku vám odpoví náš článek Aceton - je to padouch nebo hrdina v příběhu o zdravých nehtech?.


Odstranění

Jako škrabku použijte v první řadě pomerančové dřívko. Je dostatečně pevné, aby si s menšími zbytky materiálu poradilo, ale zároveň i měkké, takže jím nepoškrábete povrch lampy. 

Větší nebo starší zbytky materiálu, se kterými si dřívko neporadí, odškrábněte kopýtkem (popř. pusherem či zatlačovačem) na nehtovou kůžičku. Buďte opatrní, protože se vám může lehce stát, že si nástrojem poškodíte povrch lampy, a to logicky nechcete.

postup-cisteni-lampy3

Finální krok

Máte všechny odolné nečistoty pryč, ale možná jste si při jejich odstraňování přece jen lehce škrábli povrch lampy nebo ještě pozorujete zbytky výrazného (např. neonového) pigmentu „vsáknutého” do těla lampy? Nevěšte hlavu, i to se dá řešit.

Doporučujeme si pro tento krok vyhradit jeden blokový pilník. Povrch lampy, kde pozorujete zmíněné nedostatky, lehce přejíždějte blokovým pilníkem až dokud na něm nezůstanou žádné zbytky gelu a lampa bude jako nová (samozřejmě s mírou - ať si v ní nevybrousíte díru). 

Víme, že toto řešení není samozřejmě ideální. Hlubší rýhy stejně nezmizí, ani když povrch krásně zahladíte. Pokud tedy vy sami máte nějaký zaručený osvědčený způsob jak očistit lampu i od opravdových „držáků” starého gelu nebo gel laku, budeme rádi, když se o tom s námi podělíte na Instagramu nebo Facebooku.

Kdy vyměnit starou UV/LED lampu za novou?

S celým tímto tématem se i nabízí otázka, jestli už není na čase vyměnit používanou lampu na nehty za novější model. Pokud lampa funguje, vytvrzuje materiál jak má a stačí vám její výkon, pak není důvod měnit jen kvůli tomu, že zkrátka vypadá „používaně”.

Pokud se vám ale na její funkčnosti něco nezdá nebo jste na vážkách, jestli už nemá slabé zářivky, doporučujeme si přečíst článek 5 věcí, na které si dát pozor při výběru UV/LED lampy na nehty.

A to je pro dnešek vše. Jako vždy vám přejeme krásnou manikúru a ještě krásnější lampu na nehty!