Jak opravit zlomený nehet s pomocí gel laku?

V práci, při úklidu, na procházce, při stěhování, cvičení, vaření, koupání, líbání, smíchu i trápení - nehet se vám zkrátka občas zlomí i při těch nejběžnějších činnostech a ani vy ani nevíte, jak se to mohlo stát. My to taky nevíme, ale zato víme, jak to spravit! 

1_zlom

Zdroj obrázku: www.youtube.com

Narovinu - za lámavostí nehtů může stát více zlotřilých činitelů a neopatrnost nebo nedbalost, kdy si nehet zlomíte čistě silou, jsou jen špičkou ledovce téhle problematiky. A i proto si toto téma zasloužilo vlastní článek: 5 možných důvodů, proč se vám lámou nehty. Dnes jsme tu nicméně proto, abychom vám poradili, co dělat, když už se nehty zlámou a svět se rozpadá.

Opět žertujeme, i když péčí o nehty a ruce v Estelli žijeme, dobře víme, že zlomený nehet konec světa neznamená, ale stejně každé naštípnutí, nakřápnutí, ohnutí a úplné zlomení nehtu zamrzí a často i (mentálně i fyzicky) zabolí. Obzvlášť, když si své drápky pečlivě pěstujete…

est_majka3

 

Maya:

Oba následující návody vám pomohou především po kosmetické stránce. Pokud se váš nehet zlomil nebo praskl uprostřed lůžka a zranění tedy zasahuje do tkáně, jedná se o otevřenou ránu, hrozí, že vám celý nebo kus nehtu z lůžka takzvaně „sleze” nebo se vám pod nehtem udělala nevzhledná modřina, dělat si gel lakovou manikúru silně nedoporučuji. Tady je třeba zranění náležitě ošetřit a sledovat den po dni, týden po týdnu, jak se uzdravuje.




Úplné zlomení nehtu a jak ho zachránit

A teď je jeden kratší než zbytek. Co s tím? 

Jasně, můžete utřít slzičku nad nesouměrnou délkou a trpělivě čekat, než nehet opět doroste a dožene ostatní. Jenže… Nehty rostou pomalu. Opravdu pomalu. Aby vám vyrostl celý nehet (z lůžka do kraje prstu / volného okraje), trvá to zhruba půl roku. PŮL. ROKU. Brrr.

Nebo můžete všech zbylých devět nehtů zkrátit, aby v tom zlomený chudák nebyl sám. Haha - to tak! 

Takže hurá zachránit situaci!

  1. Pokud na nehtu máte gel lak, nejdříve jej náležitě odstraňte.
  2. Nehet je nyní čistý, přírodní. Vezměte manikúrní nůžky a zarovnejte s nimi ulomenou část. 
  3. Pokračujte pilníkem a vše pěkně vyhlaďte, dle potřeby upravte tvar nehtu a ujistěte se, že po okrajích nehtu není žádná rýha nebo drobné zalomení. Neváhejte si před tím připomenout náš článek Jak správně pilovat přírodní nehty
  4. Nehet a nehtovou kůžičku si připravte na aplikaci gel laku
  5. Popadněte nehtové šablonky a naši bázi Hard Rock 5in1.
  6. Šablonku zasuňte pod volný okraj nehtu tak, aby směřovala rovně, souběžně s vaším nehtem a krásně na něj dosedala, takže mezi ní a spodkem nehtu nevznikla žádná mezera (také vám musí na prstu dobře držet). Pokud šablonku používáte poprvé, neváhejte si dopřát pár cvičných pokusů před finálním nasazením pod zlomený nehet.
  7. Na připravený nehet s šablonkou aplikujte vrstvu báze Hard Rock 5in1. Vrstva pokrývá celý přírodní nehet, tak jak jste zvyklí a přesahuje i na šablonku, kde nehet prodlouží.
  8. Vrstvu dejte vytvrdit do UV/LED lampy.
  9. Pokračujte druhou vrstvou báze, která nehet i přesah zesílí. Snažte se nejvíc materiálu mít na hřbetu a uprostřed nehtového lůžka. Směrem k okrajům a špičce by ho mělo být o něco méně, aby vaše nehty nevypadaly jako bambule. Navíc určitě nechcete riskovat, že se vám nový nehet znovu při první příležitosti zlomí, jen protože nebyl dostatečně silný a vyrovnaný.
  10. Prodloužený nehet dle potřeby zbruste pilníkem, aby délkou i tvarem kamarádil se zbylou devítkou. Nehet oprašte a s barevným gel lakem a lesklým topem dokončete manikúru.

Nalomený nehet a jak ho zachránit

Ano, tady se dá situace ještě zachránit! Nejdřív ale co nejkonstruktivněji zhodnoťte, jestli to má smysl…

  1. Nezachraňujte, pokud nalomení zabírá více než 30 % šířky nehtového lůžka. To už je lepší zlomený zbytek odstranit a raději řešit prodloužením, tak jak jsme popsali v první části článku Úplné zlomení nehtu a jak ho zachránit. 
  2. Nehet se zalomil hodně blízko nehtového lůžka a zasahuje do tkáně. Au, au, tady si musíte dát pozor. Ano, můžete s pomocí gel laku zafixovat nalomený nehet a trpělivě čekat, dokud nehet dostatečně neodroste, abyste ho mohli ustřihnout a vše dorovnat podle prvního návodu Úplné zlomení nehtu a jak ho zachránit. 

Musíte ale myslet na to, že aplikace gel laku obnáší použití tekutin, které by se neměly dostat do kontaktu s kůží nebo živou tkání, a že pod barevným gel lakem se vám jen těžko bude kontrolovat, co se s rankou děje. Raději tedy nehet ustřihněte, vše zahlaďte pilníkem a počkejte, než nehet trochu odroste a aplikace gel laku bude vhodná.

Vidíte jen malé nalomení někde z boku volného okraje nehtu? Pak doufám, že máte rádi čaj, protože teď je na něj ten správný čas!

    

Boston Estelli Tea Party 

  1. Žádná krabička s čajem nemá na svém boku návod přípravy: „Pytlík rozstřihněte, čajové lístky vhoďte do vody a samotný pytlík si schovejte pro strejdu Příhodu.” A tím máme na mysli přesně tu příhodu - nebo spíš nehodu - kdy si nalomíte nehet. A přitom to zrovna tak tentokrát udělejte.
  2. Prázdný pytlík od čaje pořádně oklepejte a vyfoukejte, abyste ho zbavili čajové drtě a prachu.
  3. Pokud na nalomeném nehtu máte gel lakovou manikúru, pak se nedá nic dělat, starý gel lak musí před záchranou nalomeného nehtu pryč. Při odstraňování gel laku buďte šetrní a opatrní, ať si nalomení nezhoršíte.
  4. Nehet je nyní čistý, přírodní, takže si ho i nehtovou kůžičku připravte na aplikaci gel laku
  5. Na zmatněný a odmaštěný nehet naneste v tenké vrstvě naši hypoalergenní podkladovou bázi a dejte ji vytvrdit do UV/LED lampy.
  6. Ustřihněte si čtvereček z čajového pytlíku, dostatečně velký na to, aby překryl nalomené místo a zároveň měl dostatečný přesah, kterým se „uchytí” na ploše nehtu.
  7. Kapku báze naneste na nalomené místo a pinzetou na nehet přiložte vystřižený čtvereček čajového pytlíku. 
  8. Pytlík by měl nevytvrzenou bázi nasát, pěkně přilnout na nehet a překrýt prasklinu. Nebojte se mu v tom pomoci pinzetou nebo pomerančovým dřívkem.
  9. Správně umístěnou a vyhlazenou čajovou záplatu vytvrďte v UV/LED lampě a přes celý nehet přetáhněte ještě jednu vrstvu gel lakové báze, která dílo zapečetí, nehet zpevní a záplatu vyhladí. 
  10. Můžete pokračovat barevnou vrstvou a dokončit manikúru, aby opravený nehet ladil s ostatními. 

2_caj

Zdroj obrázku: www.byrdie.com

est_evka4

 

Eva:

Čajový pytlík je skvělý, protože se jedná o velmi tenký, propustný a prodyšný materiál, který se na dočasnou nehtovou záplatu parádně hodí. Trik s čajovým pytlíkem není žádná novinka, nejčastěji ale tento návod najdete s použitím lepidla místo gel laku, což upřímně nedoporučuji. Hypoalergenní podkladový gel lak je oproti lepidlu podstatně šetrnější (méně toxický), dá se společně se zbytkem gel laku jednoduše odstranit a při pokládání čajové záplaty se s ním podstatně líp manipuluje.





Zajímalo by nás, jak zlomený nehet nejčastěji řešíte vy, jestli máte nějaký trik jak drápky zachránit nebo zkrátka ustřihnete, zapilujete a čekáte až vše doroste. Povídáme si s vámi na
Instagramu, Facebooku i TikToku, tak nám neváhejte dát vědět, jestli vám tento článek pomohl zachránit svět! ????