Jak pracovat s razítky na nehty: 5 častých chyb, kterým se musíte vyhnout!

Tiskátka a razítka jsme zbožňovali už jako malí. Vytvořit krásný vzor, zas a znova - jen tak, pouhým ťuknutím o papír - to vás zkrátka musí bavit. Razítka na nehty vás nadchnou úplně stejně! Zjistěte, jak na své nehty přenést jedním dotykem složité vzory a vytvořte si nail art, který vám pokaždé vykouzlí úsměv na tváři. Máme návod, jak na to! 

 

S razítky jsou nehty krásnější

Přáli byste si, aby vaše nehty byly nazdobené nějak takto?


Nebo třeba takto?

Manikúry s našimi vlastními razítkovacími produkty jsou prozatím ve výrobě, proto jsme si do těchto dvou galerií obrázky vypůjčili od šikovné nehtařky @leonovastudio_nails. Vzory razítek na nehtech v galerii proto nemusí být dostupné v naší nabídce, jistě tam ale najdete spoustu jiných, které si zamilujete!

Díky razítkům na nehty si hravě poradíte i s francouzskou manikúrou, které sice vypadá jednoduše, ale vytvořit jí perfektně pomocí štětečku je fakt náročné. Mrkněte na náš článek Minimalistická francie pomocí razítka: Jak na to?

V tom případě to, co vám chybí v manikúrní taštičce, krabičce, šuplíku nebo kufříku jsou razítka na nehty! My jich naštěstí nedávno představili celou kategorii a v tomto článku vám poradíme, jak s razítky správně pracovat, aby se vám vzory na nehty krásně přenášely a nenecháme si pro sebe ani pár rad, jak se vyhnout nejčastějším začátečnickým chybám.

Razítkování neboli stamping

Pro úspěšné razítkování potřebujete mít několik základních pomůcek. Jedná se o:

1. Razítko na nehty

razitko_na_nehty

 

Pokud se bavíme o razítkování, je jasné, že hlavní roli zde bude hrát právě samotné razítko.  Můžete narazit na více druhů a provedení, různé tvary i velikosti, razítka průhledná i neprůhledná… To hlavní, co by vás ale mělo zajímat, je jejich tvrdost. 

Každé razítko je jinak tuhé a pružné, což ovlivní i to, jak se vám s ním bude pracovat. Obecně oblíbenější jsou razítka měkčí, pružnější a průhledná. Zvlášť pak pro začátečníky. Snadněji se s nimi přenáší vzory, navíc díky průhlednosti u razítka dobře uvidíte, kam vzor na nehet tisknete. 

Na rozdíl od razítek či tiskátek, se kterými jste si hráli jako malí, tady neplatí, že čím víc na razítko tlačíte, tím bude vzor hezčí a výraznější. S razítky na nehty je dobré pracovat jemně, ať už máte jakoukoliv tvrdost, a zbytečně na ně netlačit. U měkkých razítek doporučujeme skutečně jen ťuknout o razítkovací destičku a u tvrdých razítek vzor z destičky “naberete” půlkruhovým pohybem, jako byste vzor přejeli s válečkem.

 

2. Razítkovací laky na nehty

I když v lahvičce vypadají vesměs totožně, speciální laky na razítkování mají oproti těm „klasickým” lakům na nehty trochu jiné složení. Liší se zejména v podstatně vyšší pigmentaci. To proto, aby i malé a jemné vzory byly po obtisknutí viditelné a po obtisknutí se na nehtu vyjímaly. Pokud při razítkování použijete obyčejné klasické laky na nehty, přenášení vzoru bude problémové, obrázky budou necelé, neostré a nevýrazné.

razitka_na_nehty

3. Razítkovací destičky

Destičky pro razítkování jsou k dostání v mnoha velikostech. Některé jsou složité, komplexní a tématické, se spletí nejrůznějších textur a obrázků, jiné na sobě mají jen hrst samostatných vzorů. Kvalitní destičky od ověřených značek mají vzory hlubší, s čistším a hladším výřezem, než destičky nekvalitní a zajistí vám tak vyšší úspěšnost při obtisku vybraných obrázků.

4. Razítkovací stěrka

Poslední, nikoliv však méně nezbytnou pomůckou, je stěrka. Po nanesení razítkovacího laku na destičku musíte jeho nadbytek setřít (nebo spíš seškrábnout), aby se vám lak pěkně vlil do drážek a s tím se z pod vrstvy laku “odhalil” i váš vybraný vzor, který budete za pomoci razítka přenášet na nehty.

Stěrky existují v různých velikostech i provedeních, ale i pokud žádnou nemáte, můžete ji nahradit starou kreditní nebo věrnostní kartou, kterou už nepotřebujete. 

razítka1

Návod, jak pracovat s razítky na nehty

  1. Příprava nehtu - I když razítka můžete přenášet i na „holý” nehet, nejspíš budete chtít zdobit barevnou manikúru. Pokud pracujete s gel laky, nejdříve si řádně připravte nehet na aplikaci gel laku a poté aplikujte gel lak až po barevnou vrstvu.
  2. Ujistěte se, že máte po ruce připravené veškeré pomůcky pro razítkování. Doporučujeme vám nachystat si i aceton a buničinu na očištění destiček v průběhu razítkování a pokud se bojíte, že se vám razítkovací lak přenese i mimo nehet, určitě využijte i chránič nehtové kůžičky.
  3. Vyberete si vzor z destičky, který chcete přenášet na nehty. Razítkovací lak naneste na destičku, vezměte stěrku a přejeďte ní přes povrch destičky tak, abyste ze vzoru odstranili přemíru razítkovacího laku (ten se vlije do drážek vzoru a vy budete moci obrázek pěkně “nabrat” razítkem na nehty).
    TIP: Pro větší úspěšnost držte stěrku proti destičce přibližně v úhlu 45 stupňů. U seškrabávání nadbytku laku z destičky vám postačí jeden nebo dva dobré tahy. Častá chyba v této fázi je, že laku seškrábnete příliš, nebo naopak málo. Oboje bude znamenat, že se vám vzor nebude na razítko dobře přenášet. 
  4. Na nic nečekejte, popadněte razítko na nehty a bez zbytečného tlačení jím „seberte” vzor z destičky. 
  5. Opatrně přeneste vzor z razítka na nehet. Pokud budete s razítky chtít zdobit i další nehty, je nezbytné před dalším obtisknutím vzoru destičku řádně očistit od zbytků původní vrstvy laku. Nejlepší je udělat tak za pomoci buničiny namočené v troše acetonu

V tomto videu od @MakeupCollector si můžete celý výše popsaný proces prohlédnout v několika málo vteřinách.

5 nejčastějších chyb při práci s razítky na nehty

  1. Ochranná fólie - Pokud držíte razítka v ruce poprvé, nemusíte si všimnout tenkého ochranného filmu, kterým je přelepená razítkovací destička. Nejčastěji má modrou barvu, ale může být i průhledná a tedy téměř neviditelná. Dokud tuto ochrannou fólii neodstraníte, nemáte šanci přenést vzor z destičky na razítko, jelikož se razítkovací lak ke vzoru z destičky logicky vůbec nedostane. „Taková blbost”, a přitom tak častá chyba. :)  
  2. Špinavá razítkovací destička - Mastnota, šmouhy, otisky prstů, zaschlé zbytky laku, prach nebo jiné nečistoty jsou dalším častým důvodem, proč vzor z destičky nebude chtít přeskočit na razítko. Pokud vám destička dlouho ležela v kosmetickém kufříku, tak ji nezapomeňte před použitím náležitě očistit a po každém použití zrovna tak! Nejlépe vám k tomu poslouží již zmiňovaná buničina namočená v acetonu
  3. Špinavé razítko na nehty - Čistit musíte průběžně i samotné razítko. Tady nicméně aceton nepoužívejte, protože na povrchu razítka zanechává matný film. Vezměte si na pomoc izolepu. Lepivou stranou sejmete z povrchu razítka všechny nečistoty včetně mastnoty, prachu i zbytku laku. Takto očištěné razítko krásně přenáší vzory z destiček. Jednou začas jej také umyjte vodou s mýdlem a nechejte řádně uschnout. 
  4. Pracujete moc pomalu - Silná stránka razítkovacích laků se zde stává i jejich slabinou. Jejich vysoká pigmentace mimoděk způsobuje, že laky rychleji schnou a vzory destiček jsou někdy tak jemné, že se do nich hodně barvy nedostane - takže než se dostanete k přenesení vzoru na razítko, vzor už je zaschlý a nechce se obtisknout. Tento problém naštěstí řeší především rychlost a zručnost vás samotných. Vybírejte si v začátcích výraznější vzory a uvidíte, že s trochou praxe se vám podaří přenést jakýkoliv vzor si jen zamanete.
  5. Manikúru vždy zafixujte leskem - Toto už není chyba v postupu, ale chyba je to stále. Po úspěšném zdobení nehtů nechejte vzoru dost času na důkladné zaschnutí a vždy použijte lesklý top coat, kterým svůj výtvor zafixujete. To platí i v případě, že jste si nehty natřeli klasickými laky na nehty. 

 

dennys.nails fotografie nehtařky

 

Tipy od profesionálky

Pro očištění razítka použijte místo izolepy raději váleček na oblečení. Seženete ho dnes už všude možně a stojí jen pár korun. Narozdíl od izolepy, která dokáže být v tomto trochu nepraktická, je s ním velmi příjemná, jednoduchá manipulace a při čištění razítka odvádí skvělou práci.

Ještě před tím, než s razítkováním začnete, také doporučuji pořádně protřepat razítkovací lak. Pigment, který obsahuje, bývá občas usazen na spodě lahvičky a bez něj je úspěšné razítkování jen vybledlým snem.

Nail artistka Denča Dembická má stamping opravdu v malíku. Pořádá i kurzy zaměřené na razítkování, kde vás naučí, jak se stát skutečným mistrem tohoto zdobení. Můžete ji sledovat na Instagramu pod přezdívkou @reknitonailartem.

 

 

Dostali jste se k tomuto článku, protože s razítky začínáte nebo vás zajímalo, kde děláte při zdobení chybu? Podělte se s námi o své zkušenosti na Instagramu, kde pro vás sdílíme spoustu inspirace i rad na zdobení a péči o nehty. Budeme se těšit!