Jak se liší shellac od gel laku? Známe odpovědi na všechny otázky!

Rozklikli jste si tenhle článek? Pak vás nejspíš zajímají stejné otázky, které jsme si při psaní kladli i my sami. Bez okolků přiznáme, že ta první, nejdůležitější, byla: Proč je shellac o tolik dražší než obyčejný gel lak? A další už následovaly: Co je pravda na tom, že je shellac přírodní? Jak se vlastně liší shellac od gel laku? Přece pro tu cenu musí být nějaký důvod… nebo snad ne? 

Při pátrání po odpovědích jsme přišli na šokující věc! Než vám ale prozradíme, o co jde, dáme si trochu základních termínů a teorie - je to důležité, abychom se v článku společně pochopili.

Co to vlastně shellac (čti [šelak]) je? 

Etymologicky vychází ze slov shell a lac, tedy skořápka a lak. Popisuje tak doslova lak, který se tříští na tenké plátky, jež lidem nejspíš připomínaly právě nějakou skořápku. Dává to smysl, protože přesně tak můžou výměšky brouka červce lakového, ze kterého se tento materiál přírodní cestou získával, vypadat. 

Můžete se s ním setkat ale nejenom v nehtové kosmetice. Nejčastěji ho sníte. Zvlášť, pokud máte slabost pro lesklé bonbony nebo oříšky a ovoce v čokoládě. V potravinářství nese označení E904. Je to ale shellac s malým počátečním písmenem a můžete ho volně zaměňovat za českou variantu slova: šelak

Shellac s velkým počátečním písmenem, k tomu doplněný o drobné ™ nahoře, je obchodní značka společnosti CND. Tu používá k označení své řady produktů gel laků, a o těch se budeme převážně bavit.

2880px-Kerria-lacca-wiki
Šelak v surové podobě.

 

Jaké je složení CND Shellac™? 

Složení těchto gel laků si můžete přečíst na originální produktové kartě. Ale pozor, spoiler alert: šelak v něm budete hledat marně, není tam. Za to tam najdeme položku pro běžné gel laky typickou, a to HEMA složku. Takže jde spíš opravdu jen o obchodní označení, které má evokovat tenký lesklý a pevný film. Nicméně tím, že přírodní zdroj šelaku neobsahuje, je CND Shellac™ alespoň pravděpodobně veganský. Občas se můžete setkat i s dotazem, zda je Shellac™ přírodního původu. Výrobce to ale vůbec netvrdí. A upřímně by bylo bláznovství něco takového tvrdit. 

složení cnd shellac

Protože si pojďme říct - co by podle vás měl gel lak nebo třeba i lak na nehty splňovat, aby byl “přírodní”? My si dokážeme představit maximálně to, že si na nehty budeme nanášet přímo ty samotné výměšky červce lakového, ale moc se nám na to myslet nechce. Zní to jako moc práce. 

Ale pozor, neznamená to, že pokud ten originální, “registrovaná obchodní známka Shellac”, neobsahuje šelak, že ho nemůžou obsahovat jiné gel laky, které to tvrdí. U alternativních produktů si tedy vždy raději vyžádejte složení. 

Když si to shrneme, vychází nám zatím hlavně to, že Shellac™ neobsahuje šelak. To je trochu zklamání. Tak jak se tedy liší od klasických gel laků?

Jaký je rozdíl mezi Shellac™ a gel lakem?

V podstatě žádný. Shellac™ je jen obchodní označení gel laku od CND. Všechny Shellacy jsou gel laky, ale ne všechny gel laky jsou Shellacy. Stejně, jako že všechny palce jsou prsty, ale ne všechny prsty jsou palce. 😀 

Jak se liší nanášení gel laku od aplikace Shellacu™? 

Obecně řečeno, nijak výrazně. Shellac je stejně jako většina gel laků třífázovým systémem, to znamená, že i k barevným shellacům budete potřebovat jejich bázi a top. Stejně jako gel laky jsou i shellacy výpotkové a vytvrzují se pod UV/LED lampou. Výrobce má vytvořený celý systém, který doporučuje používat, aby vám Shellac vydržel deklarovaných 14 a více dní. Doporučuje i svůj primer, který taktéž nechybí při aplikaci gel laku. 

Jediná opravdu výrazná změna, která se u Shellacu koná, je ta, že před jeho aplikací se nezmatňuje nehet, ale nanáší se rovnou primer a pokračuje se bází. To může pro některé zákazníky znít lákavě, protože mají nepříjemné zkušenosti se špatnými nehtovými studii, kde jim nehty zbrousili až příliš. Pokud nás čtete pravidelně, víte, že při aplikaci gel laku přírodní nehet nikdy nebrousíme, ale jen přejedeme a zmatníme jemným brusným blokem

Přečtěte si článek o tom, jak správně připravit nehet na aplikaci gel laku a zjistěte, jak výdrž gel laku můžete ještě víc prodloužit! 

Názor odborníka

Skvělé informativní video o praktických rozdílech mezi gel laky a shellacy natočila i Renata Tesařová - nehtová designérka a lektorka pro zkoušky profesní kvalifikace. I to bylo jedním z výchozích bodů při našem pátrání. 

Video je už pár let staré, proto jsme se Renaty, zeptali, jak se na srovnání těchto dvou materiálů dívá dnes. 

 

Renata Tesařová o shellacu

 “Shellac je koncipovaný jako permanentní lakování. Tzn. že se nepočítalo s modelováním tak, jak jsme dneska zvyklé u kaučukových bází a gel laků.

Další rozdíl je v přípravě. Pod Shellac se nehet nepiluje, ale narušuje chemicky přípravnou tekutinou.

Díky jeho vlastnostem je tím pádem vhodný spíš pro pevné přírodní nehty.

Taky se udává (či udávala) výdrž až 14 dní, takže se vracím k úvodní větě, že to má být permanentní lakování, ne alternativa gel laků tak, jak je využíváme v současnosti.”

 

Musím Shellac vytvrzovat v jejich speciální lampě?

Shellac má ve svém systému i vlastní UV/LED lampu spolu s pokyny, jak dlouho kterou vrstvu vytvrzovat. Pokud ale přemýšlíte, jestli ji potřebujete, když jej chcete vytvrdit… Zkuste si odpovědět sami. Máte už svou vlastní UV/LED lampu na nehty? Pak UVA světlo je pořád stejné, lampa se může lišit maximálně ve výkonu a rozložení diod. Přesto ze zkušenosti spíš doporučujeme nejdřív vytvrdit Shellac nanečisto na tipu, abyste věděli, jak dlouho se budou jednotlivé vrstvy vytvrzovat ve vaší lampě. Sichr je sichr a nevytvrzený gel lak dokáže udělat paseku. Přetvrzený zase může popraskat. 

Můžu kombinovat na nehtech gel laky a Shellac™?

Jak jsme říkali, jde o třífázový systém a i Shellac má výpotek. Takže technologicky kombinovatelné jsou a nemělo by docházet k nějakým nepředvídatelným situacím. Pokud nemáte jinou možnost, zkuste to, ale nejdřív na tipu. A buďte opatrní. 

Pokud máte jinou zkušenost, určitě nám dejte vědět! Každý materiál je trochu jiný a rádi tuhle informaci upravíme. Obecně je třeba vždy kontrolovat, jak jsou materiály, které se chystáte kombinovat, především pružné. 

Jak se liší výdrž Shellacu a gel laků

Výrobce slibuje výdrž 14 a více dnů, takže se tím od ostatních gel laků nijak zásadně neliší. Zároveň vás možná upozorní na to, že je třeba produkt aplikovat na zdravé a silné nehty. Tím si tuhle výdrž docela dobře obhájí, protože na oslabených nehtech by ze své podstaty držel mnohem kratší dobu. Za to klasický gel lak někdy slibuje výdrž i 3 týdny - a to i díky nepodceněné přípravě nehtu a správně zvolené gel lakové bázi pro váš stav nehtů.  

shellac gel lak rozdíl

Jak odstranit shellac z nehtů? 

CND slibuje se Shellacem manikúru bez pilování, což dodržuje i u odstraňování jejich materiálu z nehtů. Proto je součástí tohoto systému i remover na bázi acetonu. 

O tom, jestli je aceton v příběhu o krásné manikúře padouch nebo hrdina jsme se bavili v jednom z našich předchozích článků. 

I vy tak můžete Shellac z nehtů s pomocí acetonu doma snadno odstranit, nemusíte kvůli tomu do salonu. Aceton dokáže kůži okolo nehtů při alobalovém zábalu poměrně vysušit, takže si ruce hned po odstranění Shellacu ošetřete hydratujícím krémem nebo olejíčky na nehtovou kůžičku. Snadno vám to půjde s naší sadou na odstranění gel laku, kterou využijete kdykoliv, kdy se rozhodnete změnit manikúru. 

Proč je tedy Shellac™ dražší než jiné gel laky na trhu?

Je to kvalitní produkt, který při správném dodržení postupu splní, co slibuje. 

Značka CND má ale rozhodně skvělý marketing. Je to zaběhlá německá firma, která ví, co chtějí zákazníci slyšet. K tomu připojili i dojem exkluzivity. Ať už názvem evokujícím přírodní složku, ojedinělou možností zažít manikúru bez pilování, komplexním systémem, kdy jedna věc bez druhé “nebude fungovat”, a to celé podporují tím, že jejich gel lak si jen tak nekoupíte. Najdete ho jen v salonech v rukou profesionálů. Jeho nákup je totiž možný pouze s živnostenským oprávněním pro manikúru a pedikúru.

Uff, zapomněli jsme na něco? Napište nám! Upřímně jsme ani nečekali, že při tomhle průzkumu přijdeme na to, že Shellac™ žádný šelak neobsahuje. Ale není v tom jediný, ani v jiných lacích a gel lacích není úplně obvyklou přísadou! Pro nás je to tedy rozhodně šokující odhalení. A budeme rádi, když náš článek doporučíte dál!