Gelovky, akrylovky, gel lak? Zjistěte, jaký materiál bude vašim nehtům sedět nejvíc!

Profesionální manikérky mají mezi materiály a typy umělých nehtů dokonalý přehled, jenže co když chcete mít o svých možnostech přehled i vy a bez nehtařského školení? Jako vždy se odpověď skrývá na blogu Estelli!

 

Pokud jste zabloudili na tento článek, nejspíš také toužíte mít po jednom sezení na několik týdnů dokonale krásnou manikúru. Jenže materiálů, které vám k ní pomohou, je hned několik - tak který vybrat? Pojďme si to shrnout!

Gelové nehty

2_uv-gel

Ať už si chcete zajít do nehtového studia a mít jasno v tom, co vám manikérka vlastně nabízí nebo se sami péčí o nehty ve volném čase bavíte a toužíte po tom rozšířit si přehled, jste tady správně.

„Gelovky” jsou u nás v tuto chvíli asi nejoblíbenějším typem umělých nehtů, proto s nimi i začneme.

Jak gelové nehty poznat

UV gel na první dobrou odlišíte od akrylu tak, že se pro jeho vytvrzování používá UV/LED lampa. Jak název napovídá, jedná se o hustší gelovitou tekutinu různých konzistencí, barev i viskozity, která se k vám dostane zpravidla v neprůhledných kalíšcích různých objemů i značek. Vlastnosti UV gelů se liší podle typu jejich použití a na připravený, odmaštěný a upravený přírodní nehet se nanáší s pomocí speciálního štětečku.

V základu existuje několik typů UV gelů: 

    • podkladový (někdy také gel base či báze) - bývá řidší konzistence a nanáší se v tenké souměrné vrstvě na připravený přírodní nehet. Slouží k vytvoření pevného spoje mezi přírodním nehtem a dalšími vrstvami materiálu.
    • stavební (často označovaný jako builder gel) - slouží k modeláži a prodloužení přírodního nehtu. To se provádí za pomoci nehtových šablon nebo nehtových tipů. Pokud narazíte na barevnou variantu builder gelu v tělových odstínech, pak se jedná o takzvané kamuflážní gely, které mají vzhledem napodobovat přírodní lůžko (používají se například zejména u babyboomeru nebo francie).
    • barevný - vymodelovaný nehet se dle potřeby zbrousí a upraví se jeho tvar. Pak přichází na řadu barevný UV gel v odstínu dle vašich přání. Barevné UV gely dnes už pořídíte v nespočtu odstínů i barevných efektů (metalický, chameleon atp.); znakem kvality u nich bývá pigmentace, která ovlivňuje i jejich kryvost.
    a závěrečný (též známý jako lesk, top coat nebo finish) - je průhledný, odolný, lesklý a má řidší konzistenci. Bere si za cíl všechnu tu parádu na vašich nehtech v tenké vrstvě zafixovat a ochránit proti vnějším vlivům.

Práce s gelem se tedy dělí na několik fází, kdy postupně vystřídáte všechny základní typy UV gelů. Důležité je pamatovat na to, že každou vrstvu gelu musíte vždy vytvrdit v UV/LED lampě. 

Mohlo by vás zajímat: UV lampy na nehty a rakovina: Co říkají studie? 

Jaké má gel vlastnosti?

Co do výdrže počítejte s třemi až čtyřmi týdny krásné manikúry. Pak už u umělých nehtů bývají znatelné odrosty od nehtové kůžičky a je vhodné je doplnit o nový materiál. 

Musíme ale dodat, že od kvality přípravy přírodního nehtu a provedené modeláže se ve výsledku odvíjí i výdrž gelové manikúry (nekvalitní práce se může projevit předčasným nadzvedáním gelu nebo odchlipy).

est_evka4

 
Eva radí:

Pokud umělé nehty drží, není nutné je kompletně odstraňovat a znovu modelovat. Obrousí se starý materiál, upraví délka i tvar a základ “z minula” se použije pro vymodelování nové manikúry. Takové doplnění ale není vhodné dělat do nekonečna a jednou za čas je tedy třeba umělé nehty kompletně odstranit a vystavět opět od základu. Tak se nehtařka ujistí, že jsou přírodní nehty v dobrém stavu a modeláž si udrží požadovanou kvalitu.

 

Co do vzhledu působí gelové nehty obvykle o něco přirozeněji než akrylové. Bývají tenčí a lesklejší (proč si vysvětlíme u akrylových nehtů). Není to však podmínkou. Vždy záleží hlavně na tom, jak to s materiálem umíte nebo jak máte šikovnou manikérku. 

Pro koho jsou gelové nehty ideální?

Gelovky jsou ideální pro ty, kdo chtějí zpevnit a zkrášlit své přírodní nehty na delší dobu. Gel na nehtech velice dobře drží. Je pevný i pružný. To pomáhá gelovým nehtům odolávat zátěži běžných dní. V případě, že nehty opravdu hodně (například při práci) namáháte, což se projevuje předčasnými odchlipy, nebo vám gel z nějakého jiného důvodu nevyhovuje nebo nedrží, můžete zkusit odolnější materiály, jako je akryl nebo akrygel. 

Je důležité držet v paměti, že odstranění gelových nehtů není jen tak a mělo by být vždy prováděno bezpečně, ideálně profesionálem. Odlakovač vám tady nijak nepomůže a nikdy se gelové ani jiné umělé nehty nesnažte z těch svých přírodních sundat násilím. Můžete si svůj přírodní nehet ošklivě poškodit. Sundávání UV gelu probíhá za pomoci pilníku (nebo brusky na nehty) a acetonu.

est_majka3

 

Maya doporučuje:

Pokud si chcete dělat gelové nehty sami doma, doporučujeme raději začít s gel lakem. Pomůže vám osvojit si práci s UV lampou a veškerými pomocnými tekutinami, ale zároveň vás v začátcích ušetří trápení s technikou modeláže a prodlužování nehtů. Navíc jde gel lak z nehtů lehce odstranit.

 

 

Gel lak

1gel_lakU nás v Estelli gel laky žijeme a napsali jsme toho o nich na našem blogu už opravdu hodně. Pokud vás o gel lakové manikúře cokoliv zajímá, určitě se na nás neváhejte obrátit přímo na sociálních sítích nebo třeba prostřednictvím e-mailu info@estelli.cz – s nadšením vám poradíme! V tuto chvíli se však dozvíte…

Jak gel lak poznat

Gel lak je pomyslným mezikrokem mezi klasickými laky na nehty a UV gely. Místo kalíšků jsou gel laky v drobných lahvičkách s aplikátorem (štětečkem), takže na první pohled velmi věrně připomínají “obyč” laky a stejným způsobem se i na nehty nanáší. Každou vrstvu gel laku je však třeba vytvrdit v UV/LED lampě. Nebojte – to je na tom právě to skvělé! Tím pádem odpadá otravné nekonečné čekání než lak dokonale zaschne. Gel lak je totiž tvrdý během vteřin. Hurá!

Jeho aplikace má přesně daný postup v několika krocích a zabere o trochu déle, než lakování klasickým lakem. To nicméně vykoupí delší výdrží - krásný na nehtech zůstává 14 dní i déle. Podobně jako u gelů je ale třeba pro aplikaci gel laku postupovat podle ustáleného návodu a před samotným (gel) lakováním si náležitě připravit přírodní nehet. I o tom už jsme napsali článek.

Jaké má gel lak vlastnosti?

Výdrž gel laku je zhruba dva týdny, a to už se počítá! Vzdáleně se blíží životnosti gelové manikúry, jenže s gel lakem nelze nehty prodlužovat a modelovat (i když i to už některé gel lakové báze, jako je například naše Hard Rock 5in1, zvládnou - třeba aby vám pomohly “skrýt”, že máte jeden přírodní nehet kratší než zbylých devět).

Gel lak přírodní nehty příjemně zpevní. Je velmi pružný, pěkně lesklý a relativně odolný, ale velkou zátěž (pokud hodně manuálně pracujete a vaše nehty dostávají během dne pravidelně zabrat) neunese.

Na trhu existují gel laky třífázové (kdy podobně jako u gelů využíváte podkladovou bázi, barvu a závěrečný lesk). Ale i jednofázové (někdy zvané one-step), kdy na připravený nehet aplikujete pouze barevnou vrstvu a po vytvrzení v UV/LED lampě máte hotovo. Jejich výdrž je ovšem zpravidla o něco kratší - do 10 dnů.

est_evka4

 

Eva detektivem:

Že nechcete gel lak, ale jedině ten na míle široko daleko známý shellac? Rozhodla jsem se zjistit, v čem je jeho tajemství úspěchu a nestačila jsem se divit! Více v článku.




Pro koho jsou gel lakové nehty ideální?

Mají celou řadu výhod, takže asi záleží, která osloví právě vás:

  1. Jednoduchost - osvojit si práci s gel laky zvládne i laik s domácí sadou na gel lak. Nepotřebujete na to kurzy a školení, stačí vám jen trocha cviku, kvalitní návod, jak postupovat a čas i chuť se nehtům jednou za čas věnovat. Gel laky jsou skvělou vstupní branou do světa umělých nehtů. Pokud si pohráváte s myšlenkou, že si chcete dělat gelové nebo akrylové nehty sami doma, raději začněte právě u gel laků.
  2. Výdrž - Oproti klasickým lakům na nehty mají gel laky několikanásobnou výdrž a zpravidla vám vydrží krásné i 14 dní. 
  3. Flexibilita - Někomu může vadit, že v případě jiných (odolnějších) materiálů si nemůžete vzhled manikúry spontánně měnit (třeba pro společenské události). Jejich výdrž je totiž vykoupena tím, že si je sami zkrátka „jen tak” neodstraníte. Gel lak si doma sami ale bezpečně sundáte během pár minut a můžete tak nejen častěji střídat barvy, ale zkoušet i nejrůznější zdobení.

Mohlo by vás zajímat:

 

Akrylové nehty

Jak akrylové nehty poznat

Cítíte ten výrazný chemický zápach? Pokud byste nepoznali akryl od pohledu, rozhodně ho poznáte po čichu. Akrylový systém se skládá ze dvou hlavních složek - akrylového prášku a speciálního činidla, liquidu, který pronikavě, nepříjemně “voní”. Kombinací těchto dvou složek vzniká pasta, která se používá k modelaci a prodlužování nehtů. Akryl tvrdne samovolně na vzduchu, proto k jeho vytvrzení není potřeba UV/LED lampa.

est_majka3

Maya vysvětluje:

Skutečně akrylové nehty vypadají více uměle oproti gelovým? Mohou, ale ne nutně! Je to totiž celé trošku složitější. Větší umělost a kýčovitost akrylovkám neplánovaně přisoudila velká nehtová studia, která už dlouhé roky můžete najít například v nákupních centrech všude po světě. 

Zde se totiž typicky nehraje na prestiž a ukázku dokonalé techniky nehtové modeláže, ale na čas a rozpočet. Akryl je v nákladech levnější než UV gely, práce s ním je rychlejší a umělé akrylové nehty lépe drží i na problémových nehtech. Je to pro tento typ ssalonů ideální volba materiálu. Jelikož je akryl hodně tvrdý, jeho pilování a úprava tvaru je ale časově náročná.

Když si všechny tyto faktory sečtete, zkrátka se zde místo s kvalitou počítá s kvantitou. Akrylovky z těchto salonů bývají silnější, tvar nehtů je šablonovitý, přílišná délka prozrazuje umělost a zdobení je uspěchané. Za ty roky toto přisoudilo akrylu pověst těch “více umělých” z umělých nehtů. 

Pokud ale s materiálem umíte, dáte si s modeláží a broušením načas a zvolíte vhodný tvar i délku umělých nehtů, na první pohled nemusí být vůbec znát, co vlastně na rukou nosíte.

3_akryl
Jaké má akryl vlastnosti?

Akryl na nehtech velmi dobře drží, a to často i při takových podmínkách, kde UV gel nestačí. Je skutečně velmi pevný a odolný, ale postrádá jakoukoliv pružnost. 

Pasta, kterou vytvoříte smícháním akrylového prachu s činidlem, má specifickou konzistenci a práce s ní se od gelu liší. Do jisté míry vás u modeláže i tlačí čas, protože akryl na vzduchu samovolně tvrdne. Prodlužovat nehet s ním můžete i na šablonky, ale mnohem oblíbenější je použití nehtových tipů, protože poskytují pevnější základ. 

Při úpravě tvaru nehtu nebo sundávání akrylu se bez kvalitní brusky na nehty neobejdete. Jedním z největších mínusů je u akrylu navíc nepříjemný a štiplavý zápach, který pochází z činidla (vytvrzené akrylové nehty nijak nezapáchají).

Pro koho jsou akrylové nehty ideální?

Jak už jsme naznačili, hlavní přidanou hodnotou akrylu je jeho výdrž a odolnost. Pokud dostávají vaše ruce pořádně do těla a gelové nehty vám nechtějí držet, může to být právě akryl, který situaci zachrání.

Velmi oblíbená je i kombinace materiálů, kdy nejdřív nehet vymodelujete akrylem, a ten pak zdobíte gelem nebo gel lakem. Na drsnějším akrylovém povrchu tyto materiály skvěle drží a výsledná manikúra díky gelovému top coatu se vždy parádně leskne.





Polygel a akrygel

4-polygelFinále našeho přehledu zakončíme na trhu méně zastoupenými materiály, které se řadí mezi hybridní gely. Každý má něco do sebe, ale všechny mají buď specifické vlastnosti nebo způsob aplikace, takže se s nimi setkáte obvykle až ve chvíli, kdy vám populárnější alternativy nestačí.

Polygel - je na trhu relativně krátce, ale velmi rychle si získal velký zástup příznivců. Tento hybridní gel si propůjčil to nejlepší z gelu i akrylu a ještě přidal něco navíc. Dodává se v tubě, v základu je velmi tuhý a neforemný, ale to se změní ve chvíli, kdy jej začnete opracovávat štětcem namočeným ve speciálním liquidu. I když pracujete s polygelovou pastou a liquidem, vymodelovaný nehet musíte vytvrdit v UV/LED lampě. 

Polygel je pevný a odolný, ale stále v sobě ukrývá trochu pružnosti a navíc se dobře piluje. Skvěle drží a jakmile víte jak na to, skvěle se s ním pracuje. To “něco navíc”, co s sebou polygel přinesl, jsou speciální šablonové formy. Do těch polygel „naplníte”, přiložíte je na nehet a vytvrdíte pod lampou. Díky tomu máte rychle hladký, solidně prodloužený nehet, který potřebuje jen minimum pilování a dalších úprav.

Acrygel, Akrygel nebo Akrylgel - podobné názvy označující obvykle to stejné - materiál, který je vytvořen kombinací UV gelu a akrylového prášku. Akrygel drží na nehtech často ještě lépe než samotný akryl, ale vyhnete se při práci s ním nepříjemnému zápachu činidla. Akrygel se podobně jako polygel také dobře piluje a je pružnější. Dříve si nehtařky akrygel míchaly samy, ale tento postup není ideální, protože kvůli nedokonalým poměrům složek nebyl nikdy jeden mix jako druhý a navíc obsahoval drobné hrudky, což rozhodně nechcete.

 

 

Doufáme, že jsme vám v umělých nehtech udělali pořádek a ne ještě větší guláš. Samozřejmě si každý jeden ze zmíněných materiálů zaslouží vlastní článek, tak nám můžete na sociálních sítích @estellicosmetics napsat, který máme rozebrat jako první. Přejeme, ať vám nehty drží a budeme se těšit zase příště!